Es retira finalment un polèmic màster de la Universitat de Girona que havia de començar a principis del 2025 sobre naturopatia, una pràctica de medicina alternativa "natural" que els metges critiquen per pseudocientífica. La decisió arriba després que el Col·legi de Metges de Girona carregués contra aquests estudis per, afirmen, posar en risc el prestigi acadèmic de la UdG, en esdevenir altaveu de teories no contrastades. Finalment, els promotors del màster, dirigit pel naturòpata José María Sánchez Navarro, s'han retirat i els estudis no s'impartiran, tal com ha avançat el 324.
Els estudis s'oferten al web de la universitat gironina com "el primer màster de naturopatia promogut per una universitat" i afirmen que aquests estudis, destinats als sanitaris, professors d'educació física i als "parasanitaris" —naturòpates, osteòpates, acupuntors i altres disciplines alternatives—, dotarien de "coneixements integratius en salut", "científics i qualificats". El màster estava obert tant a persones amb un títol universitari com per a les que no. En aquest darrer cas, però, no obtindrien el títol de màster, sinó un certificat d'assistència.
Els promotors del màster, que es presenten com a "equip de formadores d'alt prestigi i qualitat docent amb molts anys d'experiència", afirmen en la presentació dels estudis al web de la UdG que s'observa "cada vegada un desequilibri més gran en la salut de la població" i que "alguns fàrmacs d'àmplia acció terapèutica ja no són suficients per a la gran quantitat de patologies que es desenvolupen cada dia en la societat actual". "Aquest màster no pretén excloure a la medicina, sinó més aviat oferir un suport integratiu a la salut [...] aportant, de manera coherent, unes eines que van des del més científic i actual cap al més primigeni i ancestral, que és la curació amb mètodes naturals", relaten en la web universitària.
Els metges de Catalunya: "S'allunya de l'evidència científica"
La setmana passada, el Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) va demanar la retirada del màster per "allunyar-se de l'evidència científica". El president de l'entitat professional, el doctor Josep Vilaplana, va denunciar que és "inaudit que la UdG promocioni un màster dirigit per persones que difonen teories pseudocientífiques, un fet que posa en joc el prestigi de la Universitat de Girona i de les seves facultats de ciències de la salut". Vilaplana també assenyalà que cap professor d’aquestes facultats participava en el màster. En aquest sentit, el metge ha declarat al 324 que no es pot fer pensar la gent que "la inflamació es cura amb grans dosis de cúrcuma" o que "tot és un problema de voluntats i energies", alhora que alerta que saben de pacients oncològics que retarden el seu tractament o el deixen per abraçar aquestes teràpies pseudocientífiques.
El COMG va demanar a la universitat una revisió dels processos d’avaluació i del contingut i l’organització del màster. També va exigir un posicionament ferm i públic de la universitat i de les facultats de medicina i d’infermeria en la defensa de la ciència i la salut basades en l’evidència. El Col·legi de Metges considera que, abans d’acceptar i promocionar postgraus i màsters, la Fundació que dirigeix la universitat ha de consultar les facultats relacionades amb el tema proposat per evitar casos com aquest. El col·legi professional també assenyala que el deganat de la Facultat de Medicina de la UdG coincideix amb el seu posicionament crític envers el màster. A més, van posicionar-se en un mateix sentit el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que engloba els col·legis professionals de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida. El president col·legi professional de medicina català, Jaume Padrós, va assenyalar que "el merescut i treballat prestigi de la Universitat de Girona està en joc".