Reforç "substancial". Les universitats catalanes tindran 561 places més d'Infermeria el curs vinent, després que el Govern i les mateixes institucions hagin acordat incrementar un 25% les places d'accés al grau. Com que 435 d'aquestes seran a preu públic, el nombre de places a preu públic (1.380) superarà per primera vegada l'oferta privada (1.365) sobre el total de places disponibles (2.745). Ara per ara, la distribució és de 945 a preu públic i 1.239 privades. Una situació que el Departament de Recerca i Universitats ha volgut revertir, tal com han explicat la consellera Gemma Geis i el conseller de Salut, Josep M. Argimon, en un acte celebrat aquest dijous. L'augment respon a l'alta demanda dels estudis a Catalunya, ja que l'any passat hi va haver prop de 4.500 sol·licituds. També fa referència al dèficit de personal, que la covid ha evidenciat. Tanmateix, Geis i Argimon han coincidit a destacar que l'increment és "necessari, però no suficient".

Per universitats i unitats docents, la Universitat de Barcelona (UB) tindrà 140 noves places (80 a Bellvitge i 60 al Clínic); les mateixes que la Universitat Autònoma (UAB): 70 a Germans Trias i Pujol i 70 a Parc Taulí. La Universitat de Lleida (UdL) tindrà 80 noves places (40 a Arnau de Vilanova i 40 a Igualada); la Universitat de Girona (UdG) assumirà 60 noves places; i la Universitat Rovira i Virgili (URV) augmentarà en 15 places (8 a Tarragona i 7 a Tortosa). A les universitats privades, el centre adscrit de la UB a Sant Joan de Déu augmentarà en 60 places; la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) tindrà 30 places més al Campus Sant Cugat; i la Universitat de Vic (UVic) incrementarà en 36 places (18 a Vic i 18 a Manresa).

 

La millora de la formació

La revisió del grau d'Infermeria també inclou una proposta de millora de la formació, motiu pel qual s'ha creat un Grup de Treball per a la Millora en la Formació en els Estudis d'Infermeria en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). En aquesta línia, es vol potenciar la "formació en l'empoderament i el lideratge infermer", amb aspectes a treballar més a fons la intel·ligència emocional i reforçant la identitat professional. També es busca millorar les competències i habilitats comunicatives, reforçar la gestió emocional i planificar millor les pràctiques, incrementant les simulacions i pràctiques clíniques.

Geis ha considerat que l'augment és "necessari, però no suficient" i ha enaltit la seva distribució territorial. També ha recordat que hi va haver una gran demanda d'Infermeria a l'últim curs (4.500 sol·licituds per a 2.300 places) i ha assegurat que l'increment és una bona mesura per a l'equitat, pel percentatge de places a preu públic que s'ha oferit. Per la seva banda, Argimon ha afirmat que cal més personal: "Avui dia necessitem professionals de la salut, d'infermeria i de medicina". Alhora, ha agraït l'esforç per mantenir la qualitat del sistema sanitari amb un increment substancial de places. "Si com a sistema no responem a una exigència radicalment necessària, estaríem fent un fluix favor a la robustesa acadèmica del nostre país", ha assegurat el rector de la UB, Joan Guàrdia. La presidenta de l'Associació de Directores d'Escoles d'Infermeria de Catalunya, Balears i Andorra (Adeic), Montserrat Comellas, ha dit que espera que els nous infermers "ajudin a pal·liar les necessitats actuals de relleu i el dèficit estructural en relació amb altres països de l'OCDE". Finalment, la coordinadora de l'esmentat grup de treball, Dolors Juvinyà, ha resumit la tasca dels últims tres anys, confiant en el fet que "contribuirà a millorar el pla de formació".