El Departament de Recerca i Universitats crearà una oficina única de denúncies per presumptes abusos sexuals o de caràcter laboral en l'àmbit universitari, amb l'objectiu de tenir un cens únic que les centralitzi i "fer un millor seguiment". Així ho ha anunciat aquest dimecres el conseller Joaquim Nadal en una roda de premsa, on ha afirmat que l'aflorament públic de les denúncies i la seva resolució ràpida "determina l'aïllament dels casos i assegura que el conjunt del sistema no quedi contaminat", responent amb sancions proporcionades al cas.
L'oficina la vehicularà el Departament d’Igualtat i Feminismes, i on els responsables de l’àmbit d’Igualtat de cada centre hi bolcaran la informació de cada cas. L’objectiu és fer un cens conjunt per controlar els casos i garantir el compliment dels processos d’acord amb els mecanismes que cada universitat hagi decidit aplicar al protocol guia del centre. La mesura es posarà en marxa el curs vinent, tot i que no és segur que sigui de forma immediata. Les universitats públiques ja s’han sumat al protocol, i el conseller espera que les privades també ho facin.
Contractació de professors
Respecte al pla de xoc per estabilitzar els professors associats, Nadal ha anunciat que "quatre de set universitats públiques han rebut la transferència de diners", i que ja s'han contractat 256 nous docents permanents dels quals 215 s'incorporen el pròxim curs. Concretament, a partir de setembre hi haurà 129 professors nous a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), 21 a la Universitat de Girona (UdG), 99 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i 20 a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), sumant el pla de xoc i el Serra Húnter. El conseller ha explicat que la resta d'universitats públiques estan seguint la seva pròpia política i que "l'hauran de dur a terme abans que acabi l'any" per reduir el nombre d'associats i sobretot el de falsos associats.
Nadal també ha detallat que de cara al curs 2023-2024, s'ampliaran les rebaixes en els preus públics universitaris, que també beneficiaran els estudiants que cursin un segon grau, amb l'eliminació del recàrrec fins ara existent que suposarà un estalvi de fins a 600 euros per curs. El conseller Nadal ha destacat que "estudiar a la universitat pública costa avui fins a 2.000 euros menys per curs que fa 7 anys". En el cas dels màsters, les rebaixes aplicades suposaran un estalvi de més de 2.200 euros respecte al curs 2016-2017 per un curs estàndard de 60 crèdits. El conseller ha avançat la creació de 500 noves places del màster universitari de formació de professorat de secundària, batxillerat, formació professional i ensenyament d’idiomes. Amb aquest canvi, el Govern espera que es pugui arribar a assolir el voltant del 70% de la demanda total. Enguany només es va cobrir el 57% de la demanda.
El català a les universitats
Pel que fa a la política lingüística, el conseller ha reconegut que "és un tema delicat i important". Tanmateix, ha defensat que s'estan observant avenços, ja que els alumnes poden exigir el compliment de la llengua de docència a través d'una bústia anònima, que fins ara ja existia, però de cara al curs vinent s'espera que es materialitzi a pràctica. A més, el conseller ha apuntat que el 63% del professorat universitari a Catalunya ha acreditat el C1 de català, és a dir, un total de 14.170 docents.