Les universitats catalanes acostumen a rebre el reconeixement en diversos rànquings internacionals. El darrer és el prestigiós Academic Ranking of World Universities, que s'ha publicat aquest dimarts i l'elabora la Shanghai Jiao Tong University. És una de les llistes més prestigioses en l'àmbit internacional, i en aquesta edició, 3 universitats de Catalunya es troben entre les 400 millors del món. Tanmateix, han patit un lleuger retrocés respecte a l'edició anterior.
La Universitat de Barcelona (UB), manté la categoria de millor universitat de l'Estat, tot i que ha passat de la posició 181, que registrava l'any 2022, fins a la 259 enguany. Seguida de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que també ha caigut en el rànquing, ja que, ha passat de la franja de 201 a 300, a 301 a 400. Per la seva banda, la Universitat Pompeu Fabra, manté la mateixa posició, en la forquilla de 301 a 400. Ja més baix del rànquing, se situen la Universitat Rovira Virgili, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Lleida, que situen a la franja 701-800. I per últim, la de Girona, es manté en les posicions 801-900. Pel que fa al total de l'Estat espanyol, la de Barcelona i la de Granada, són les úniques que s'han colat entre les 300 millors del món.
Harvard, millor universitat del món
La universitat estatunidenca de Harvard ha repetit enguany com la millor del món segons el rànquing de Shanghái de 2023, ja que ha mantingut des de la creació d'aquest llistat en 2003, mentre que la de Sao Paulo manté la seva posició com la millor de Llatinoamèrica. Aquesta edició de l'Academic Ranking of World Universities mostra el mateix podi mundial que en 2022 amb la citada Harvard, Stanford i Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), totes elles estatunidenques.
Dins de les deu primeres, totes pertanyen al país nord-americà, amb l'excepció de les britàniques Cambridge —4a posició— i Oxford, que es troba en el mateix setè lloc en què es va situar l'any passat. La Universitat de Sao Paulo no només és el centre millor valorat d'Amèrica Llatina sinó que també és l'únic que figura en la forquilla dels llocs 101 al 150 de millors universitats del món, igual que l'any passat. Cal descendir fins al lloc 15è per trobar la primera universitat europea, la de París-Saclay, mentre que l'asiàtica millor posicionada és la pequinesa Tsinghua, situada en el 22è lloc. La sud-africana Universitat de Ciutat del Cap, situada en la franja 201-300 s'alça com la millor d'Àfrica.
Com s'elabora el rànquing?
Entre els indicadors que utilitza per classificar anualment a 2.000 centres —encara que només publica els mil millors cada 15 d'agost— figura el nombre d'alumnes i personal que guanya Premis Nobel i medalles Fields (Matemàtiques), el nombre d'articles publicats en revistes científiques—especialment a Nature i Scienci— i l'impacte de les seves investigacions.
En la mateixa forquilla que la UB i la de Granada, entre els llocs 201-300, es troba la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, la mexicana millor posicionada. A l'Argentina, la Universitat de Buenos Aires ha descendit fins a la forquilla 301-400 després d'haver aconseguit posicionar-se en la 201-300 l'any anterior. En el cas de Xile, la Universitat de Xile figura entre els llocs 401-500, mentre que a Colòmbia la Universitat Nacional de Colòmbia se situa en la franja 901-1.000 després d'haver-se situat en la de 801-900 en 2022.