El Departament de Recerca i Universitats s'ha compromès aquest divendres a publicar un model d'examen de cada una de les 35 matèries de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) abans que acabi octubre i a detallar els criteris de correcció. La coordinadora de les PAU, Pilar Gómez, ha respost així en una reunió ad hoc amb la premsa a les crítiques i mobilitzacions dels estudiants per no disposar encara dels nous models de la selectivitat que hauran d'afrontar amb motiu dels canvis de la normativa estatal. Precisament aquest divendres 11 d'octubre, els sindicats d'estudiants d'arreu l'Estat han convocat una vaga general a ESO i batxillerat per exigir que se'ls donin exemples d'examen de les noves PAU per poder preparar-se i per denunciar el "silenci intolerable" del Ministeri i les conselleries.
Sobre les manifestacions, la responsable de la selectivitat a Catalunya ha assegurat ser conscient del "neguit" dels estudiants que s'enfrontaran a les PAU enguany, de l'11 al 13 de juny, però ha insistit que l'"únic secret" de fer-les bé és haver fet un bon batxillerat i ha restat importància a si el model és un o altre. En aquest sentit, ha defensat que no ha d'haver-hi una estratègia de repetició d'exàmens anteriors, sinó que el més important és superar el curs. També ha recordat que les PAU suposen el 40% de la nota d'accés a la universitat, mentre que el batxillerat és el 60%. A més, ha assenyalat que el currículum de segon de batxillerat no ha canviat, com sí que va passar l'any passat.
La coordinadora ha recordat que el govern espanyol va aprovar la nova normativa al juny i ha assegurat que el Departament ha treballat durant tot l'estiu. Ha explicat que enguany han avançat les reunions amb els docents de cada matèria on se'ls presenten els models d'examen i es recullen les seves propostes. Aquestes reunions van començar el 30 de setembre i ja se n'han fet 28 de 35, amb la participació d'uns 14.000 docents, ha apuntat. La previsió és que un cop que s'acabin aquestes trobades i es tingui un retorn, es pengin "progressivament" durant la segona quinzena d'octubre els models d'examen i els criteris de correcció.
Sense opcions, més competencial i menys preguntes tipus test
El Departament ha volgut deixar clar que l'estructura general de les PAU no canvia. Tindran la fase general obligatòria, amb els cinc exàmens de les matèries comunes a tots els batxillerats i la matèria obligatòria de modalitat cursada. En la fase voluntària, els alumnes es podran examinar de fins a tres matèries de modalitat per a millorar la nota d'admissió. Més enllà d'això bàsic, ha detallat algunes de les "adaptacions" que presentaran els exàmens de la convocatòria d'aquest any en aplicació de la normativa estatal: hi haurà un "model únic d'examen" per a cada prova, cosa que reduirà la possibilitat de triar opcions que hi havia fins ara. "Tots els exercicis que es presentin en un examen seran obligatoris", ha apuntat. Ha afegit, però, que dins d'aquest exercici hi pot haver alguna opció interna.
D'altra banda, les preguntes tipus test no podran suposar més del 30% de la qualificació i el 70% hauran de ser preguntes de tipus obert o semi construït. Això ha fet que s'hagi adaptat l'examen de llengües estrangeres, on aquest tipus de preguntes suposava més del límit del 30%. A més, s'ha "avançat" en el caràcter competencial de les proves, en aplicació del currículum més competencial que hi ha al batxillerat, una cosa que s'intentarà que sigui "el més gradual possible". Una altra novetat és la incorporació de les matèries de modalitat Moviments culturals i artístics, Tècniques d'expressió graficoplàstica, Dibuix tècnic aplicat a les arts plàstiques i el disseny i Cor i tècnica vocal. Amb aquestes seran 27 les matèries de modalitat.
La penalització per faltes d'ortografia ara tenen topall
D'altra banda, els nous criteris de correcció general per a tot l'estat marquen que la coherència, cohesió, correcció gramatical, lèxica i ortogràfica penalitzi fins a dos punts en els exàmens de llengua castellana o altres oficials a l'estat, com el català i un punt en el cas de la resta de matèries. En aquest sentit, la coordinadora de les PAU a Catalunya ha indicat que s'està acabant de decidir el percentatge de penalització, si bé ha afegit que fins ara a Catalunya no hi havia aquest límit per les faltes en llengua, per la qual cosa ha valorat que l'alumne en sortirà beneficiat.
"S'ha focalitzat el debat en l'ortografia i la novetat és que també caldrà avaluar altres aspectes com la correcció lèxica, l'adequació del text i la presentació", perquè denoten "la maduresa de l'estudiant", ha dit Pilar Gómez i ha afegit: "No podem respondre una pregunta d'examen com si escrivíssim un tuit". "No es tracta de quantificar accents", ja que "tots ens equivoquem en escriure", ha insistit Pilar Gómez, que ha ressaltat que "l'aspecte de la coherència textual és més valorable”.
Els estudiants surten als carrers
Uns 400 estudiants s'han manifestat aquest divendres pel centre de Barcelona per demanar que es publiquin ja exemples dels nous models d'examen de la selectivitat. El Sindicat d'Estudiants amenaça amb una nova vaga el dia 18 si aquest mateix dilluns no hi són ja. Els estudiants han començat la manifestació a la plaça Sant Jaume, han seguit per Via Laietana i han acabat a l'estació de França. A Via Laietana s'han aturat davant del departament i han llençat proclames com 'Deixeu de jugar amb la nostra salut mental' o 'Si no hi ha model PAU hi haurà molta guerra'. La mobilització ha volgut denunciar la situació d'incertesa que viuen i, tot i la promesa d'Universitats, la crida a la vaga del 18 d'octubre és "irrevocable" si no els presenten les noves avaluacions. Així ho ha expressat el portaveu del Sindicat d'Estudiants, Guillermo Prieto, que ha criticat que es porta "un mes de curs i no se sap com seran les proves" i ha recalcat que es tracten d'uns exàmens que "determinaran el futur de milions d'estudiants", no només a Catalunya sinó arreu l'Estat.