Els tècnics de seguretat informàtica de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han restablert aquesta matinada el 95% de les funcionalitats del campus virtual, segons ha confirmat el centre a l'ACN. Després que la universitat patís un ciberatac, els equips han aconseguit restablir la pràctica totalitat de l'activitat, incloent les aules virtuals i els espais d'interacció entre estudiants i professors.
Des de la universitat expliquen que les funcionalitats de l'activitat docent ja s'han restablert i s'està acabant de certificar que tot està funcionant bé. El 5% pendent de recuperar té a veure amb tràmits de secretaria acadèmica i s'espera resoldre al llarg de la setmana. La UOC confirma que no hi ha hagut afectació de dades personals.
Segons ha explicat la universitat, la UOC disposa d'un sistema de prevenció i monitorització d'atacs informàtics i compta amb un servei de resposta. Així, va ser aquest sistema el que va alertar de l'atac, motiu pel qual va ser necessari aturar el campus virtual. En paral·lel, es va contactar l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, amb qui s'està col·laborant en la investigació de l'atac. D'altra banda, la UOC també confirma que no s'ha respost la nota de rescat rebuda per part dels ciberatacants. D'entrada, la UOC va rebre una nota dels suposats atacants que van deixar sense servei el campus virtual aquest passat diumenge.
Els presumptes atacants han facilitat unes dades perquè la universitat s'hi posi en contacte, però des del centre descarten respondre-hi. El ciberatac ha impedit l'accés al campus virtual, per la qual cosa la UOC ha anunciat a "flexibilitat" amb les entregues dels estudiants que tenien aquest diumenge com a data límit. Fonts de la universitat ja van assegurar que l'afectació de l'atac informàtic era "limitada" i es preveia anar recuperant la normalitat.
Universitats "atacades"
El passat mes d'octubre la Universitat Autonòma de Barcelona (UAB) també va ser víctima d'un greu atac informàtic que va afectar tots els servidors centrals i que va obligar a suspendre les classes. L'atac informàtic de la UAB va afectar més de 650.000 carpetes i fitxers. L'atac es va perpretar amb un ransomware –un programari maliciós que xifra els documents de la víctima i exigeix un rescat perquè s'hi pugui tornar a accedir– anomenat PYSA.
L'origen de l'atac va ser un virus que va entrar al sistema informàtic de la universitat i va encriptar les bases de dades. Segons Jordi Hernández, comissionat del rector per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UAB, els serveis informàtics havien registrat incidents en altres ocasions, però mai d'aquesta envergadura.