Hi haurà més vagues i més mobilitzacions per part de la comunitat educativa? Tot indica que des de la setmana passada s’ha entrat en un període de pau entre sindicats i Departament d’Educació, però avui USTEC ha deixat ben clar que “no se’ns cauran els anells per fer més manifestacions”. Després que el comitè de vaga acceptés la proposta del Govern de rebaixar una hora lectiva dels docents catalans a partir del pròxim mes de gener, la portaveu del sindicat majoritari del món de l’ensenyament, Iolanda Segura, ha enumerat els objectius que es marca ara la unitat sindical.
En primer lloc, es reclama una reducció de ràtios a tot el sistema educatiu. Segura ha insistit que la mesura aplicada pel Departament de fer una reducció a partir d’Infantil 3 (P3) és insuficient perquè “ara mateix no garanteix que hi hagi un màxim de 20 alumnes per professor”, i també perquè caldria esperar molts anys perquè la reducció arribi a tots els cursos. Per altra banda, volen que els docents recuperin el poder adquisitiu que tenien abans que esclatés la crisi econòmica de principis de segle. Reclamen l’estabilització del personal interí, recuperar l’assoliment del primer estadi als sis anys i no als nou, a més de derogar el decret de plantilles i negociar el calendari escolar, a més del nou currículum.
Preguntada sobre quina ha de ser la prioritat de la unitat sindical a l’hora de negociar amb el Departament d’Educació, Segura ha destacat el retorn del poder adquisitiu, la qüestió dels estadis i el tema del calendari escolar. A més, ha explicat que els sindicats han estat convocats per la conselleria el pròxim dilluns en la primera mesa que tindran després d’haver arribat a un acord i haver desconvocat les mobilitzacions previstes per aquest setembre. USTEC espera que en aquella reunió es pugui definir “el mètode de treball” que seguiran ambdues parts a partir d’ara.
Segura també ha carregat durament contra totes les conseqüències que ha tingut “la decisió d’imposar un avançament del calendari escolar que no ha comptat amb la comunitat educativa”, i ha assegurat que encara hi ha molts centres que tenen problemes amb els monitors de lleure per a les hores de la tarda, tal com va marcar el Departament. Segons USTEC, la normativa del lleure marca que ha d’haver-hi deu monitors cada un infant, i que a hores d’ara hi ha centres on un monitor es troba amb 25 infants al seu davant. Ha lamentat també que aquest avançament del curs també està tenint conseqüències en les temperatures de les aules. Ahir mateix, per exemple, a l’escola Auró de Barcelona es va arribar als 40 graus en una aula de sisè de primària.