Les persones d'edat avançada vacunades contra l'herpes zòster tenen un 20% menys de risc de desenvolupar la malaltia de l'Alzheimer. Aquesta és la principal conclusió d'un grup d'experts de la Universitat de Stanford, als Estats Units, després d'analitzar l'historial clínic de 280.000 pacients que durant el 2013 es van vacunar contra la infecció vírica, que produeix una dolorosa erupció cutània.

La falta de dosis, el germen de la troballa

La troballa s'ha donat gràcies a una casualitat. L'any 2013, el govern del Regne Unit va prendre una decisió arran de la falta de dosis de la vacuna: només es vacunarien contra l'herpes zòster els gal·lesos de 79 anys. Set anys després de la immunització, els investigadors van detectar que la vacuna no només va reduir l'aparició de l'herpes en aproximadament un 37% per aquells qui van rebre la vacuna, sinó que també va caure en picat el nombre de casos de demència. 

Els autors de l'estudi, publicat a la revista especialitzada Nature, assenyalen que l'any 2020 una de cada vuit persones d'un grup de control de 280.000 pacients, entre els quals hi havia vacunats i no vacunats d'herpes zòster, havia estat diagnosticada amb demència. La sorpresa va ser que els que van rebre la immunització contra l'herpes zòster set anys enrere tenien un 20% menys de possibilitats de desenvolupar la malaltia neurodegenerativa enfront dels no vacunats. "Va ser un descobriment realment sorprenent trobar aquest senyal protector a la vacuna", afirma l'autor principal de l'estudi, Pascal Geldsetzer, investigador mèdic de la Universitat de Stanford. 

Les dones, les més immunitzades

A més, van descobrir que les dones són les pacients que més protegides de l'Alzheimer van sortir després de la vacuna de l'herpes. Un fet que respon, expliquen els científics, a què les dones normalment generen una resposta més gran d'anticossos a la vacunació, i perquè l'herpes zòster és menys freqüent en homes.

Fins ara, els estudis en l'àmbit de la demència havien tingut "un biaix important" perquè el que es valorava era només la vacunació. "El nostre estudi té en compte aquest i d'altres factors pel que és més sòlid per extreure'n conclusions", assenyala Geldsetzer. Ara falta saber com la vacuna estimula el sistema immunitari general, però per això es necessitaran recursos. "Cal continuar aprofundint en aquesta troballa perquè podria obrir vies de prevenció importants", conclou Geldsetzer.

L'estudi constata l'eficàcia de la vacuna de l'herpes zòster utilitzada el 2013 a Gal·les, no la versió més actualitzada que s'ha fet servir els darrers anys. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!