Les feministes aquest dilluns faran sentir la seva veu arreu de Catalunya, on han organitzat centenars d'actes alhora que s'ha convocat una vaga. Enguany, però, aquesta celebració, tradicionalment molt multitudinària, estarà marcada per la Covid, per la qual cosa els moviments feministes han assegurat que tots els actes es duran a terme amb estrictes mesures de seguretat i sanitat. 

Precisament, per això, en el cas de Barcelona, on a les 18.30 es preveu que s'iniciï la concentració més multitudinària, es dividirà el Passeig de Gràcia en vuit trams alhora que, per poder-hi assistir, es requereix una inscripció prèvia. A més, la protesta serà estàtica, és a dir, les assistents no podran moure's del seu lloc, segons ha detallat el col·lectiu Vaga Feminista, convocant de la concentracióAmb això, es vol mantenir les distàncies de seguretat pertinents per evitar la propagació de la Covid. De fet, segons les organitzadores, a Barcelona ja s'han ocupat totes les places que hi havia disponibles en el marc d'aquesta concentració. 

En aquesta manifestació, les periodistes i comunicadores també han convocat un acte especial, que començarà una hora abans de la concentració general. Al detall, l'acció tindrà lloc a les 17.30 al tram 3, just davant de casa Batlló, on llegiran un manifest. 

Altres manifestacions

Però Barcelona no és l'únic indret de Catalunya on es duran a terme manifestacions per al Dia Internacional de la Dona. També es preveu que sigui multitudinària la que es realitza a l'Hospitalet de Llobregat, per la qual també es requereix inscripció prèvia, que es pot efectuar en la web de l'organització Ca la Dona. 

D'altra banda, la Comissió del 8-M a Badalona ha organitzat una concentració feminista a les set del vespre a la plaça President Tarradellas, que diposarà d'un espai no mixt al centre, és a dir, en el qual només hi haurà dones. En aquest cas, el lema de la protesta és: “Badalona Feminista contra la pandèmia masclista”.

També s'han convocat manifestacions a les 18.00 hores a la plaça 1-O d'octubre de Girona o a les 17.30 hores la plaça Imperial Tarraco de Tarragona. En el cas de Lleida s'ha organitzat una intensa jornada en la qual hi haurà activitats durant tot el dia, com per exemple, tallers, una batucada, un dinar, un certamen de documentals, així com una manifestació que s'iniciarà a les 19.00 hores a la plaça Ricard Vinyes, mentre que finalitzarà a les 20:00 hores a la plaça Sant Joan. 

 

En el cas del Vallès Occidental també s'han convocat accions en les seves dues capitals. A Terrassa, per exemple, s'organitzarà a les 17.30 un taller de pancartes dinàmiques i un espai d'artistes, mentre que la manifestació s'iniciarà a les 19.00 hores. 

En el cas de Sabadell, la manifestació portarà per lema Les dones som i serem a primera línia. Defensem les treballadores, defensem la vida, on començarà a les sis de la tarda a l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Gràcia.

Pel que fa a les comarques gironines, s'han previst manifestacions a Cervià del Ter, Figueres, així com a Santa Coloma de Farners on també estan previstes altres activitats com diverses performances, un mural feminista amb concert i vermut, a més de la xerrada Mirades feministes a la pornografia.

A la demarcació de Tarragona aquest diumenge van tenir lloc una passejada a Reus alhora que també n'hi havia una altra de prevista a la Sénia, que va haver de ser ajornada per la pluja. Aquestes s'emmarquen en diverses iniciatives que van tenir lloc ahir arreu del territori, on es van desenvolupar una seixantena de passejades. Sota el lema, Volem caminar tranquil·les, de dia i de nit, el col·lectiu Vaga Feminista ha volgut dur a terme per primer cop aquesta acció que té com a objectiu denunciar les violències masclistes que pateixen les dones en els espais públics o a l'aire lliure, unes zones que amb el confinament perimetral per municipis ara s'han passat a ocupar més en l'àmbit local. 

En aquest context, es van celebrar passejades a diversos barris de Barcelona, així com a diferents indrets com a Mollet, Alcanar, Sant Pol de Mar, Sant Pere de Ribes, Masquefa, Argentona o Santa Coloma de Gramanet. 

Aquest 8-M també vol posar sobre la taula els estralls de la pandèmia sobre les dones, que són les més afectades per la pèrdua de feines o dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) alhora que s'ha incrementat la violència masclista durant l'emergència sanitària. Així doncs, els moviments feministes volen evidenciar que la Covid s'ha acarnissat amb aquest col·lectiu

Vaga en els serveis públics

Més enllà de les manifestacions, també s'ha convocat una vaga només per a dones, que té com a objectiu mostrar el buit que aquestes deixen si no van a treballar. En el cas, de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja han indicat que s'uniran a la vaga, per la qual cosa es pot veure afectat el servei tant del bus com del metro. Per això, treballaran amb serveis mínims del 85% durant tota la jornada, mentre que no funcionarà el telefèric de Montjuïc. 

També s'hi sumaran les treballadores de la RENFE, que durant tota la setmana passada van anunciar que tant en els trens com en les estacions el servei d'aquest dilluns es veuria alterat per la vaga. 

La vaga també serà secundada per Òmnium Cultural, que ha anunciat que totes les seves seus romandran tancades aquest dilluns. A més, en el cas de Barcelona, l'associació participarà en el bloc 7 de la manifestació de Passeig de Gràcia. L'entitat ha manifestat en un comunicat que s'uneix a la vaga "per denunciar la violència i les discriminacions que pateixen les dones pel fet de ser dones". 

Per la seva banda, tant UGT com CCOO han animat a organitzar concentracions davant dels llocs de treball. 

Els estudiants també s'han unit a la protesta i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han organitzat accions arreu del territori com, per exemple, Barcelona, Manresa, Girona, Lleida, Reus i Arenys de Munt. 

Les madrilenyes no es podran manifestar

Mentre que a Catalunya el govern espanyol no s'ha mostrat contrari al fet que se celebrin manifestacions o accions en el Dia Internacional de la Dona, sí que ha prohibit les protestes a Madrid que tenien previst començar el passat divendres dia 5 davant del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) d'Aluche i culminar amb una concentració aquest dilluns al centre de la ciutat, que s'havia distribuït en cinc punts per evitar aglomeracions. De fet, enguany s'havia decidit realitzar protestes durant tot el cap de setmana, de divendres fins dilluns, per evitar que grans concentracions de persones, així com descentralitzar les manfestacions del 8-M perquè arribessin a tots els barris i la gent no hagués de desplaçar-se. 

Amb tot, tant la delegació del govern espanyol, liderada pel socialista José Manuel Franco com el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) han prohibit que se celebressin aquests actes, ja que han al·legat que, en l'actual context marcat per la pandèmia de la Covid, preval el dret de la salut per sobre el de reunió.

Amb tot, ara no és el moment en el qual la Comunitat Autònoma presenta pitjors dades epidemiològiques. Actualment, la incidència acumulada és de 253,11 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies, segons dades del ministeri de Sanitat publicades aquest divendres. Aquesta xifra se situa molt per sota del pic de la tercera onada quan a finals de gener va assolir els 994,79 per cada 100.000 habitants en aquest territori.

Cal recordar que Franco va ser jutjat per permetre la manifestació de l'any passat en aquesta ciutat per un presumpte delicte de prevaricació administrativa. En el seu cas, la Fiscalia va retirar els càrrecs, cosa que no va fer l'acusació popular formada per l'associació Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil, així com l'Associació de Consumidors y Usuaris José María Mena. Durant la seva declaració davant la titular del Jutjat d'Instrucció número 51 de Madrid, que va tenir lloc el dijous 11 de juny del 2020, va remarcar que ell va participar en la manifestació del 8-M amb la seva filla perquè no hi va veure cap risc. L'endemà de la declaració, la magistrada del cas va arxivar la querella. 

La decisió de Franco de prohibir la manifestació ha obert una nova fractura entre el govern de coalició d'Unidas Podemos i el PSOE. En aquest sentit, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha denunciat que la suspensió de les manifestacions serveix per "assenyalar" i "criminalitzar" el moviment feminista. Per la seva part, la vicepresidenta primer del Govern, Carmen Calvo, va destacar que la decisió de prohibir les manifestacions del 8-M a Madrid té com a objectiu "no agreujar més" la situació sanitària de la Comunitat, que té "les pitjors xifres de la pandèmia".

Imatge principal: Milers de persones en la manifestació del 8-M del 2020 / Europa Press