Barricades, pintades reivindicatives, accessos bloquejats i piquets informatius a la gran majoria dels campus de les universitats catalanes amb motiu del dia de vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), amb concentracions convocades arreu del país. En aquesta jornada, els estudiants exigeixen als rectors de les universitats que signin el document de compromís per fer front a "la crisi educativa".
Que volen els estudiants?
La portaveu del SEPC, Anna Clua, que ha recordat que la jornada de vaga entre els estudiants universitaris i de secundària és per exigir als rectors de les universitats públiques el seu "compromís" per "revertir l'emergència de les universitats". Tal com recull el document de compromís, les mesures són: "l'equiparació de preus de grau i màster entre si, les pràctiques remunerades, blindar el català a les aules, revisió dels plans docents en perspectiva de gènere i protocols efectius, i un posicionament clar per l'absolució de les companyes encausades per defensar la universitat pública."
Accions a Girona
De moment, les facultats de la Universitat de Girona (UdG) dels campus del Barri Vell i Montilivi estan bloquejades des de primera hora d'aquest dijous per piquets informatius que impedeixen l'entrada dels estudiants amb motiu de la vaga. Membres del SEPC han barrat el pas de les facultats amb tanques, tot i que els professors que han volgut accedir a l'interior ho han pogut fer sense problemes. La portaveu del SEPC a la UdG ha avançat que la vaga d'aquest dijous s'està desenvolupant sense conflictes i amb un seguiment elevat. Així i tot, el sindicat admet que es fa difícil fer un seguiment de quants estudiants fan vaga i quants no perquè no poden controlar l'assistència a les classes virtuals.
Accions a Barcelona
A Barcelona, una cinquantena d'estudiants han bloquejat la circulació a l'avinguda Diagonal. A la Universitat Autònoma de Barcelona els estudiants, que hi han passat la nit, han tornat a tancar els accessos al campus per carretera amb contenidors i des de l'estació de ferrocarrils, a més d'impedir l'entrada a algunes facultats amb barricades formades per taules i cadires. A la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el comitè de vaga del campus Ciutadella hi ha passat la nit i també ha bloquejat els accessos.
El campus Mar de la UPF també s'ha despertat amb els accessos bloquejats i amb pintades reivindicatives amb els missatges "Rectors, firmeu el compromís", "Educació pública i de qualitat" o "Contra la crisi educativa".
El Campus Mundet de la Universitat de Barcelona (UB) també ha aparegut al matí amb pintades reivindicatives en les quals es pot llegir "Defensem la pública. 13-M. Vaga", que igualment apareixen en pintades als instituts Gabriel Ferrater, Vila-seca i Domènech i Montaner de la ciutat de Reus (Baix Camp).
També estan obstaculitzats alguns accessos al campus Hospital Clínic de la UB amb precintes i mobiliari d'aula, i on s'han penjat pancartes en les quals es pot llegir "Vaga 13-M pel compromís. Buidem les aules" i "Defensem la pública".
Manifestació davant el Parlament
Cap a les 10:30 hores les diferents columnes d'estudiants es dirigiran cap a la plaça Universitat de Barcelona, on està previst que arrenqui la manifestació que acabarà davant la seu del Parlament, que avui celebra reunió plenària.
Anna Clua ha afirmat que al Parlament "és on estan els representants públics", que són els que "han d'oferir solucions" a la "crisi educativa", sobretot "el nou Govern", que "ha d'abordar amb urgència l'equiparació dels preus entre graus i màster", ja que en el cas dels màsters propis que imparteixen les universitats públiques "aconsegueixen preus prohibitius privats de 6.000 o 8.000 euros per curs".