En el que portem d'any, 2018, ja han mort 9 dones per violència de gènere a Espanya. Mentre que el 2017 l'Estat va tancar el nombre de feminicidis amb 99 dones mortes per homes, la mitjana de diferència dels sous entre els homes i les dones és del 23% i el 100% de les dones refugiades pateixen violència de gènere, segons xifres oficials. Aquest any, el 8 de març es convoca totes les dones del món a una vaga feminista, i per primera vegada també en l'Estat espanyol. A Barcelona es farà una manifestació que començarà a la plaça Catalunya a les 18.30 hores.

Per què es fa una vaga feminista?

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona des que el 1975 l'ONU va decidir institucionalitzar-lo. A la primavera del 2017, un grup de feministes argentines va començar una crida amb el lema de "ni una menys, ens volem vives", dirigida a totes les persones que volguessin donar suport a les dones a obtenir els mateixos drets que els homes i a ser respectades. Un crit que va ser seguit per milions de dones. Aquestes veus incloïen denúncies en contra de la violència de gènere, en contra de les desigualtats entre l'home i la dona en l'àmbit laboral, en contra dels abusos sexuals, i en nom de totes aquestes víctimes que ja no poden parlar per elles mateixes.

"Juntes som més! Avui, 8 de març, les dones de tot el món estem convocades a la vaga feminista. Cada 8 de març celebrem l'aliança entre les dones per defensar els nostres drets conquerits. Ens precedeix una llarga genealogia de dones activistes, sufragistes i sindicalistes", així comença el manifest del 8 de març del moviment feminista, en el qual expressen tots els seus reclams, exigències i sol·licituds davant de la societat. Així mateix, en la pàgina web dedicada a la vaga, indiquen que les que treballin cuidant persones, animals o cases, poden deixar totes les cures a càrrec d'homes que tinguin al voltant o que surtin amb aquestes persones al carrer i portin un cartell que posi "Serveis mínims VagaFeminista8M".

El motiu principal pel qual les dones volen ser partícips d'aquesta vaga és que volen reivindicar les desigualtats que les situen en llocs diferents davant del patriarcat, la feina assalariada, la formació, les cures, el consum i l'exercici dels seus drets.

Els dos sindicats que convoquen la vaga general de 24 hores són Confederació General del Treball (CGT) i el Sindicat de Comissions de Base (Co.Bas). El 2014, CGT va començar fent una investigació amb enquestes i després dels resultats van decidir ajuntar-se amb el conjunt feminista. Aquest any, després del regirat del moviment feminista argentí del 2017, han decidit convocar una vaga general per "criticar la discriminació que reben les dones davant de la posició dels homes", segons Marta Padrós, secretària de Gènere de CGT Catalunya, en els diferents àmbits laborals i de la llar. El 8 de març, el CGT seran partícips de totes les accions comunitàries del dia.

Pixabay

CCOO i UGT convoquen la vaga per torns de dues hores

La confederació sindical de Comissions Obreres (CCOO) també participa en aquest moviment i fa dies que treballa perquè sigui tot un èxit. En CCOO treballen perquè la gent pugui fer les dues hores de vaga laborals, i sobretot als sectors més precaris, ja que és on més dificultats hi ha. El 8 de març, CCOO serà present a les diferents accions que hi haurà i en la manifestació de plaça Catalunya a la tarda. Proven de buscar l'aprovació i el suport de tots contactant empresa per empresa. Un dels convenis més importants per a ells és el que tenen amb el sector de la neteja, segons Montse Ros, secretària d'Organització i Comunicació i portaveu de CCOO a Catalunya. Des de sempre, la majoria de les persones que es dediquen a aquest sector són dones. Els treballadors d'aquest àmbit es manifestaran durant cinc dies i el primer dia de la seva vaga coincideix amb el de la vaga feminista. Totes elles es reuniran per "reivindicar els seus drets com a dona i els tractes desiguals", segons Montse Ros, que hi ha a tots els sectors de la vida quotidiana.

Unió General de Treballadors és un altre dels sindicats que convoquen la vaga de dues hores i per torns en totes les empreses. Aquesta vaga es convoca "en contra de la discriminació que patim les dones en l'àmbit laboral i en contra dels abusos sexuals i les violacions", afirma Eva Gajardo, secretària d'Igualtat de la UGT. L'horari de torns perquè la gent pugui participar en la vaga és el següent: al matí, de les 11:30h a les 13:30h; a la tarda de les 16:00h a les 18:00h; i a la nit serien les dues primeres hores d'inici del torn. A més, també hi haurà vaga del transport públic entre les 7:00h i les 9:00h del matí. UGT serà present en les mobilitzacions que tindran lloc a les diferents places del país, igual que en la manifestació que començarà a les 18:30h.

Pixabay

Els drets davant de la vaga

El 8 de març totes les dones que ho desitgin tenen dret a fer vaga. L'empresa en la qual treballa no pot acomiadar ningú, tampoc els homes, que no es presenti al seu lloc de treball per voler participar en la vaga. També, poden cooperar en piquets informatius, perquè informar dels motius de vaga és legal. Així mateix, cal tenir en compte que hi ha d'haver serveis mínims.