Nova sacsejada als jutjats i tribunals de l’Estat espanyol. Aquest dilluns comença la vaga indefinida de funcionaris dels jutjats per reivindicar al Ministeri de Justícia millores salarials, dues setmanes després que els lletrats de l’Administració de Justícia (LAJ) donessin per finalitzada la seva vaga que va durar dos mesos i que ha deixat la majoria de jutjats embussats de notificacions pendents. Tots els sindicats representats en l’Administració de Justícia -CSIF, STAJ, CCOO, UGT i CIG- han donat suport a aquesta protesta, a la qual són cridats a participar 45.000 funcionaris del Ministeri, que a Catalunya són uns 7.500 professionals en distintes categories, amb aturades parcials de 10 a 13 hores. El Consell de l’Advocacia Catalana ha afirmat que respecta el dret de vaga dels funcionaris, però alhora ha demanat que es garanteixin els serveis mínims i la planificació proposada per desencallar els jutjats que més han patit la protesta dels secretaris judicials, com són els jutjats de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat i Reus. El Ministeri de Justícia, per ara, manté les negociacions i assegura que ja va realitzar alguns increments salaries.
A més d’exigir una pujada salarial "digna", els sindicats també reclamen la paralització de la tramitació parlamentària de la Llei orgànica d'Eficiència Organitzativa (LOEO) perquè asseguren que preveu llocs de treball no previstos. El pròxim dimecres 19 d'abril els delegats de Justícia de tota Espanya es concentraran davant del Ministeri per visibilitzar la unitat de les mobilitzacions, que s'iniciaran dilluns, segons detallen els sindicats en un comunicat. A Catalunya, els sindicats han convocat concentracions d’11 a 12h a les seus judicials: dilluns als edificis judicials de Barcelona, Sabadell, Mataró i Vilanova; dimarts, novament a Barcelona, Terrassa, Granollers i Manresa; dimecres, aturada general per anar a la manifestació a Madrid; dijous, a les seus de Barcelona, Sabadell, Mataró i Vilanova, i divendres a Barcelona, Terrassa, Granollers i Manresa.
Les reivindicacions salarials
Els sindicats exigeixen “el reconeixement professional i retributiu de les funcions que realment realitzen tots els cossos, sense cap compensació”, tal com exigien els LAJ, que ara exclouen. També exigeixen l’increment del complement general del lloc de treball per a tots els cossos generals i especials i per tots els àmbits territorials. En concret, proposen aquests increments: 430 euros mensuals més per a metges forenses i facultatius; 400 euros mensuals per als funcionaris de Gestió i tècnics especialistes de laboratori; 375 euros mensuals per a funcionaris de Tramitació i ajudants de laboratori, i 350 euros mensuals per a funcionaris del cos d’Auxili judicial.
“Una eficàcia millorable”
David Casellas, president de la Comissió de Relacions amb l’Administració de Justícia (CRAJ) del Consell de l'Advocacia Catalana, ja va alertar que la vaga dels secretaris judicials va provocar que milers d’euros quedessin bloquejats als comptes dels jutjats, i que en alguns casos eren de “subsistència per a ciutadans”, i des dels 14 col·legis d’advocats es demanava un retorn “planificat”. Un parell de dies després que el 28 de març els secretaris judicials donessin per acabada la seva protesta es va produir un major volum de notificacions, però l’Advocacia Catalana no ha rebut una queixa per un funcionament desbordat o incorrecte, ha explicat Casellas.
El degà del Col·legi de l’Advocacia de Manresa espera que el Ministeri de Justícia i la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aprovin el pla que els ha presentat el Departament de Justícia per reforçar aquells jutjats que han patit més la vaga dels LAJ i tenen més notificacions i judicis pendents. “Cal respectar les reivindicacions laborals, però també hi ha marge de millora als jutjats. Cal exigir una major eficàcia i productivitat”, ha assegurat David Casellas, i ha afegit que “l’advocacia, com la resta d’operadors jurídics, defensa i s’implica perquè els jutjats funcionin bé perquè són serveis públics”.
La ministra sosté que ja van augmentar sous
La ministra de Justícia, Pilar Llop, va demanar dijous als funcionaris dels jutjats que garanteixin els serveis públics. “Demano als funcionaris i als sindicats que tinguin en compte que és necessari mantenir el bon servei públic de justícia i hem de mirar pels ciutadans perquè al final som persones amb una vocació de servei públic, “va declarar Llop. Dijous hi havia una reunió del secretari general del ministeri i representants dels sindicats. La ministre ha assegurat que “els funcionaris de les comunitats autònomes que gestiona el Ministeri de Justícia ja van tenir un increment salarial que va suposar un paquet d’uns 40 milions d’euros que s’han consolidat en els pressupostos dels anys següents”. Va recordar que va assumir la cartera de Justícia el juliol de 2021 i que al desembre del mateix any ja es va arribar a un acord amb els funcionaris “per equiparar els seus salaris a la mitjana de tots els del territori nacional”.