La vaga indefinida dels Lletrats de l’Administració de Justícia, que va començar el 24 de gener, ha implicat la suspensió de 2.259 actuacions entre el 30 de gener i el 3 de febrer als jutjats de Catalunya, segons ha informat el gabinet de premsa del TSJC aquest dimarts. És a dir, que s’han suspès judicis programats o declaracions previstes. Precisament, aquest dimarts el Consell de l’Advocacia Catalana ha reclamat al Ministeri de Justícia i a les organitzacions convocants que “explorin totes les vies de diàleg i negociació per facilitar un acord que permeti desconvocar la vaga al més aviat possible” perquè afecta directament la ciutadania i l’advocacia. El cos de lletrats de l’Administració de Justícia, format per uns 4.300 funcionaris a l’Estat espanyol, reclama al ministeri, que dirigeix Pilar Llop, que compleixi amb les millores salarials acordades en assumir més feina i responsabilitat en els jutjats.
Aquesta és la tercera setmana de vaga als jutjats. Un 25% dels lletrats de l’Administració de Justícia que exerceixen a Catalunya van secundar el primer dia de vaga indefinida, convocada a tot l’Estat espanyol. Dels 641 antics secretaris judicials, van seguir la vaga uns 162, segons les dades facilitades pel Departament de Justícia. Les dades no s’han actualitzat més ni s’ha detallat si es compleixen els serveis mínims.
Les xifres desglossades
L'afectació més gran registrada, entre la setmana de 30 de gener al 3 de febrer, s’ha concentrat als jutjats de la demarcació de Barcelona, amb 1.600 actes suspesos: 431 al partit judicial de Barcelona i 295 al partit judicial de Sabadell. A Tarragona s’han suspès 444 actuacions, de les quals 186 al partit judicial de Tarragona i 172 al partit judicial de Reus; a Girona s’han anul·lat 167 actuacions programades, i a Lleida, 48 actuacions. Pel que fa a jurisdiccions, la civil és la més afectada, amb un total de 1.043 suspensions, seguida per la jurisdicció penal, amb 842 actes ajornats, segons les dades recollides pel TSJC.
Reclam de l’Advocacia pels vulnerables
A més d’un acord ràpid, l’Advocacia Catalana, presidida per Encarna Orduna, demana que “es vetlli escrupolosament perquè en els serveis mínims establerts es prioritzin els casos que afectin persones en situació de vulnerabilitat, especialment en els casos de famílies, dones i infants vulnerables”.
L’Advocacia també alerta que la vaga “a banda de la seva afectació directa en el funcionament dels òrgans judicials, està tenint també uns efectes indirectes que provoquen la paralització d’altres actuacions rutinàries dels jutjats que no s’haurien de veure afectades per la vaga, causant un perjudici afegit a la ciutadania”, i per això “insta a l’administració competent” a establir mesures.
I, els 14 col·legis de l’Advocacia s’ofereix al TSJC “per treballar en la millora dels mecanismes de comunicació i informació sobre la vaga, amb l’objectiu de poder anticipar en les 24 hores prèvies les previsions de procediments suspesos o afectats per la vaga i evitar els greus perjudicis de tota mena que s’estan causant a la ciutadania i a l’advocacia”.
Per la seva part, les tres associacions convocants -la Unió Progressista de Lletrats de l’Administració de Justícia (UPSJ), el Colegio Nacional de Letrados de la Administración de Justícia (CNLAJ), i l'Associació Independent de Lletrats de l'Administració de Justícia (AINLAJ)- insisteixen que “no és una vaga política, sinó justa i legítima” per aconseguir l’adequació salarial del cos, que té el nivell A1 “més mal pagat” en totes les administracions.