Llum al fons del túnel. En complir-se dos mesos de la vaga indefinida dels Lletrats de l’Administració de Justícia (LAJ), que va començar el 24 de gener, el comitè de vaga ha anunciat aquest divendres que després d’una setmana de negociacions i “després d’un intens debat”, el Ministeri de Justícia els ha plantejat una proposta d’acord, que debatran en assemblees a tot l’Estat espanyol, el pròxim dilluns 27 de març, i traslladaran el resultat l’endemà a l’equip de la ministra Pilar Llop, en la reunió que tenen fixada. La protesta d’aquest col·lectiu, format per uns 4.300 funcionaris, abans coneguts com a secretaris judicials, per aconseguir un salari digne ha estat lloat per la seva unitat, però els operadors jurídics s'han queixat -ja que ningú esperava una llarga durada-, que no s’havien previst en els serveis mínims, accions vitals, com ara el pagament de pensions d’aliments per a menors o la celebració de casaments, serveis que es van restablir després de setmanes de paralització. A més, el Ministeri de Justícia va fixar uns serveis mínims en vistes orals, però no en l’entrega de diners a ciutadans i empreses des dels comptes judicials, ha alertat el Consell de l'Advocacia Catalana.
L’Advocacia Catalana, que aplega els 14 col·legis de l’advocacia al territori, va ser un dels primers a demanar diàleg entre el Ministeri de Justícia i les tres associacions convocants de la vaga perquè la paralització dels jutjats afecta directament a la ciutadania, a més dels professionals, com ara advocats i de procuradors. El lletrat de l’Administració de Justícia és el que dona fe de totes les resolucions i el seu vistiplau, des de pagar una indemnització per un accident de trànsit, rendes de lloguer, o les costes d’un judici. Actualment, la vaga ha provocat que hi hagi milers d’euros de ciutadans paralitzats en els comptes dels jutjats, i “per algunes persones són diners de subsistència”, ha manifestat David Casellas, president de la Comissió de Relacions amb l’Administració de Justícia (CRAJ) del Consell de l'Advocacia Catalana.
Impacte important i desigual
No hi ha dades oficials del seguiment de la vaga per part dels 664 lletrats de l’Administració de Justícia que treballen a Catalunya, i el gabinet de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar algunes xifres de suspensions de judicis i actes de forma setmanal en part dels 800 òrgans judicials. En aquest sentit, David Casellas, degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, afirma que el seguiment ha estat “important i desigual”: ha afectat força en partits judicials com el de Barcelona i el Prat, i “gens” als jutjats de Manresa i Vic, per exemple. La jurisdicció més afectada sosté que és la Social, un àmbit important perquè es tracten els temes laborals, com els acomiadaments.
Per la seva part, Carles García Roqueta, responsable de Mediació de l’àrea del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), destaca “la importància” que el Ministeri i els LAJ hagin, finalment, començat a negociar, “a respectar-se i que es reconeguin mútuament”. Destaca que l’estructura judicial, és un dels grans operadors, com el de Salut a Catalunya, en el qual va ser possible una entesa. En les primeres setmanes de la vaga, l’ICAB va emetre un dels comunicats més contundents, en què demanava als secretaris judicials que respectessin als operadors, i que almenys anunciessin amb previsió la suspensió d’un judici o acte, per evitar desplaçaments en va de professionals i ciutadans, ja que se’ls avisava el mateix dia, a la porta del jutjat. Sobre aquest extrem, García explica que els LAJ han acceptat fer excepcions, com ara no suspendre la celebració de matrimonis o el pagament de pensions a menors. García Roqueta ha demanat que “no es difonguin malentesos” i ha convidat el Ministeri de Justícia que “aposti per la mediació” amb els secretaris judicials, "per demostrar que confia en aquesta eina", que inclou en el projecte de llei d’Eficiència processal.
Un pla pel retorn a la normalitat
L’Advocacia Catalana ja es prepara per a un retorn a la normalitat, quan s’acabi la vaga, i ja ha demanat a la sala de govern del TSJC que aprovi un “pla de recuperació gradual perquè no provoqui un col·lapse” als despatxos d’advocats i de procuradors “si en un dia envien tot el que tenen aturat des de fa dos mesos”, manifesta David Casellas, que indica que ja s’ha previst al TSJ d’Aragó. D’habilitar el mes d’agost, com es va fer per recuperar l’aturada per la pandèmia de la Covid-19, els lletrats no volen a sentir a parlar-ne, a més asseguren que en aquell cas no va resoldre el col·lapse endèmic que arrosseguen els jutjats.
Judicis sense LAJ és legal?
En l'àmbit més tècnic, David Casellas també exposa que a l’advocacia hi ha “preocupació” perquè en alguns jutjats s’han celebrat judicis sense el LAJ, que és qui dona la tutela, i el jutge ha indicat que amb l’enregistrament i l’acord de les parts ja es cobreix. Caldrà veure si amb el retorn del secretari judicial, aquest valida el judici o no, per això des de l’Advocacia catalana no s’ha animat a fer-los sense LAJ perquè no està clara la seguretat jurídica, i malgrat que des de l’Advocacia de l’Estat ha estat d’acord en fer-ho si totes les parts ho accepten. I finalment, els advocats desitgen que el retorn dels LAJ a la feina sigui per treballar en equip, i no hi hagi “males sintonies” amb els jutges.
La reivindicació dels LAJ
La reivindicació de les tres associacions convocants de la vaga indefinida -la Unió Progressista de Lletrats de l’Administració de Justícia (UPSJ), el Colegio Nacional de Letrados de la Administración de Justícia (CNLAJ), i l'Associació Independent de Lletrats de l'Administració de Justícia (AINLAJ)- és aconseguir l’adequació salarial del cos, que té el nivell A1 “més mal pagat en totes les administracions”, asseguren. La negociació amb el ministeri ha estat tensa, i primer amb desqualificacions. El comitè de vaga també va denunciar que Justícia proposava un increment salarial “només per al 30% de la plantilla”. Aquest dilluns se sabrà la proposta i si els LAJ donen per acabada la vaga.