CCOO de Catalunya i UGT convoquem vaga per als dies 15 i 16 de desembre de 2022 davant la situació de les negociacions del conveni de Neteja d’Edificis i Locals de Catalunya. Segons els sindicats, fa mesos que negocien el conveni de neteja d’edificis i locals públics de Catalunya però, després d'una reunió celebrada aquest dijous, els sindicats han decidit convocar una vaga "davant la postura intransigent de la patronal". L'aturada afectarà" a tot el sector de la neteja d’edificis i locals de Catalunya".
CCOO i UGT exposen que des de l’inici de la negociació sempre han defensat "que el conveni ha de descansar sobre tres potes, per una banda el sector necessita uns increments salarials que ens permetin guanyar-nos la vida amb salaris dignes, per altra banda, el conveni ha de garantir que la reforma laboral pactada l’any passat té efectes en la lluita contra la precarietat, la temporalitat i la parcialitat involuntària". Per tot això, els dos sindicats creuen que cal "blindar les qüestions de contractació, per evitar que les empreses acabin utilitzant de manera perversa allò que la reforma laboral pretén evitar".
Convocada huelga en el sector de la limpieza para el 15 y 16 de diciembre‼️
— CCOO de l'Hàbitat Catalunya (@CCOOHabitat_Cat) December 1, 2022
Por un convenio digno ‼️
Limpieza en lucha ‼️@ccoocatalunya @CCOO_Habitat pic.twitter.com/uXIdDyDN8W
Huelga de limpieza de edificios y locales los próximos 15 y 16 de Diciembre , la convocan los "sindicatos mayoritarios" la apoyaremos , pero también convocaremos nosotros, les conocemos bien y sabemos lo que pasará... pic.twitter.com/rAfFOQeKGo
— Sindicato de Limpieza de BCN/CGT 🏴🏴☠️ (@cgtlimpiezabcn) December 1, 2022
El sindicat CGT també ha decidit sumar-se a la protesta i ha fet una crida als treballadors del sector a secundar la vaga per uns "augments de salari que no ens deixin en la misèria". A més, es dirigeixen als sindicats convocants i els hi demanen que la lluita sigui "real" i que no desconvoquin la protesta "quan la patronal els doni unes engrunes i acceptin un acord de misèria". Segons el conveni actual, que es va firmar el 2018 i s'havia d'allargar fins al 2021, aquest col·lectiu és el que està dedicat als treballadors de la neteja, manteniment i conservació de tota classe d'edificis, locals, hospitals, centres o institucions sanitàries i de salut, indústries, elements de transport (terrestre, aeri o marítim, ferrocarrils de la Generalitat i Metropolità de Barcelona i afins) màquines, espais, suports publicitaris, mobiliari urbà, etc.
Vaga també al Servei d'Atenció Domiciliària
Els sindicats de les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) de Barcelona també han convocat vaga el 5, 7 i 9 de desembre per denunciar la situació de "precarietat alarmant" en que es troben. CGT i Co.bas denuncien que l'Ajuntament de Barcelona "ven a empreses privades el benestar de les persones més vulnerables" i reclamen un conveni "amb millores salarials i socials". Entre les demandes del sindicat també hi ha el cobrament de complements per antiguitat, jornades de 35 hores setmanals o l'eliminació de la borsa d'hores, entre altres. "Les condicions són cada cop més precàries i les professionals que treballem al SAD arribem a ser treballadores i usuàries dels serveis socials a la vegada", asseguren els sindicats en un comunicat.
Durant les jornades de vaga les treballadores del SAD han convocat diverses concentracions a Barcelona. Segons CGT i Co.bas, més de 4.000 persones treballen al Servei d'Atenció Domiciliària, la majoria de les quals dones, i atenen més de 24.000 usuaris.