Els carrers del centre de València s'han tornat a omplir de gom a gom per exigir la dimissió del president valencià, Carlos Mazón, i del seu executiu. La d'aquest dissabte és la sisena protesta des que la DANA va colpejar el sud del territori el passat 29 d'octubre, avui fa cinc mesos, i va enfocada a reivindicar el paper que va tenir el personal dels serveis d'emergències en les tasques de rescat. Sota el lema 'Mazón, dimissió', milers de valencians han sortit a les sis de la tarda de la Plaça de l'Ajuntament en direcció a la plaça de la Mare de Déu per reclamar "justícia, reparació i dignitat" per als 228 morts. A la capçalera de la manifestació s'hi han pogut veure familiars de les víctimes, bombers, sanitaris i personal del 112. La Delegació del govern espanyol al País Valencià ha xifrat la participació en 25.000 persones.
"Ni oblit ni perdó, president a presó", "El president a Picassent" i "Mazón, dimissió" han estat alguns dels càntics més repetits durant la protesta. També s'han mostrat cartells amb fotografies de les víctimes de la DANA acompanyades de frases com "Els nostres familiars han mort per la vostra incompetència".
Manifestación hoy, #MazonDimissió Plaça del Ajuntament, València pic.twitter.com/3eHaxAQOPu
— Tonino Guitián (@toninote) March 29, 2025
Ya es difícil acceder a la Plaza del Ayuntamiento en Valencia.
— Noa Gresiva (@NoaGresiva) March 29, 2025
Miles de personas piden la dimisión del negligente Carlos Mazón por la terrible gestión de la Dana por sexta vez. pic.twitter.com/LMwYScb1Iz
.
— emanuelirakaslea8 (@EMANUEL28082733) March 29, 2025
Manifestación #MazonDimissió Plaça del Ajuntament, València@EMANUEL28082733@mar_rojo_
pic.twitter.com/ZEP0a8LA4A
"Les coses no estan canviant"
Ana Mar Bueno, en nom de les 200 entitats convocants, ha denunciat davant dels mitjans que ningú no ha assumit la "nefasta" gestió de la DANA. "Les coses no estan canviant, estan empitjorant", s'ha atrevit a dir la portaveu en un avançament a la premsa. En aquest sentit, ha recordat que avui dia, després de cinc mesos de la catàstrofe, encara hi ha persones que necessiten menjar i ajuda per recuperar la seva casa o tornar a aixecar la persiana del seu negoci.
El personal d'emergències, protagonista de la manifestació
La portaveu ha explicat que la sisena manifestació va dirigida al personal d'emergències. "Malgrat les condicions laborals extenuants, van posar el seu cos i el seu cap i van fer un treball excel·lent. Per això en aquesta manifestació volem reivindicar el seu paper", ha agraït Bueno en contraposició a la "negligent gestió de Mazón i del seu govern".
"El 112, la primera baula de la cadena d'emergències, és un servei públic privatitzat amb un personal sotmès a jornades laborals extenuants i a la falta de suport psicològic, entre altres carències. El 29 d'octubre la plantilla de poc més de 20 treballadors va rebre 19.821 trucades d'auxili", ha denunciat la portaveu.
La responsable del 112 assenyala la mala gestió de la Generalitat
El testimoni de la gestora d’Emergències 112 de la Comunitat Valenciana, Amparo López, un altre que posa en evidència la mala gestió de la Generalitat. Segons ha explicat, el seu equip va traslladar de manera "immediata" tota la informació que rebia de les trucades. "Som un termòmetre perfecte del que passa al carrer. És impossible que ens quedem alguna informació i no la traslladem", ha afirmat amb contundència. "Aquell dia no havia de treballar, però em van trucar perquè hi havia moltes trucades. Vaig fer un torn de 10 hores. Les trucades eren de persones totalment angoixades demanant ajuda, auxili", relata una treballadora.
En aquesta mateixa línia, l’Àngels, una sanitària de la comarca de la Ribera Alta, ha denunciat des de la plaça de la Mare de Déu la situació que es van trobar ella i els seus companys el dia de la DANA. "El conseller de sanitat, en comptes de suprimir l’activitat no urgent del dia, va estar trucant a pacients i treballadors perquè acudissin al lloc de feina malgrat el perill del desplaçament. La pressió per anar a treballar va continuar els dies següents. No comptava amb un pla, van ser els sanitaris que vam haver de donar solucions. La situació va ser caòtica aquell dia i els següents. Necessitem dirigents capacitats i plans d’emergències pressupostats. Cal continuar demanant la dimissió de Mazón i del conseller de Sanitat, Marciano Gómez", ha afirmat Àngels.
Abans que prenguessin la paraula els testimonis, una portaveu ha recordat els noms de les persones que van perdre la vida per les inundacions i s'ha fet un minut de silenci per commemorar-les.