Guerra oberta entre les principals capçaleres de la premsa impresa en català. El president-editor d'Hermes Comunicacions i director d'El Punt AVUI, Joan Vall Clara, ha parlat clar i català sobre el seu competidor tradicional, el diari Ara, que dirigeix Esther Vera i presideix Ferran Rodés, a qui acusa de mentir sobre la difusió, els resultats econòmics, la publicitat de l'1-O i els ajuts que ambdues capçaleres reben del Govern. El periodista gironí ha dedicat íntegrament a la qüestió el seu bitllet d'opinió d'aquest dilluns a El Punt Avui, amb l'impactant títol de "És de l''Ara' i menteix". Per què aquesta reacció? Vall Clara té motius. En realitat, contesta les afirmacions que sobre el rotatiu que edita i dirigeix va fer en una entrevista a comunicació 21 el subdirector i delegat de l'Ara a Madrid, David Miró, publicada l'1 d'abril, en les quals afirma que l'Ara no considera que competeixi amb El Punt Avui, tot i que, des que va néixer el 2010, sempre hi ha anat per sota en xifres de venda.
D'acord amb les últimes dades de venda de diaris en paper a Catalunya que comunicació 21 detalla en l'entrevista amb Miró, l'Ara, amb 11.998 exemplars despatxats, "continua a remolc" d'El Punt Avui, que ven 14.175. Segons dades d'OJD publicades pel mateix portal, El Punt Avui, amb 15.199 exemplars de mitjana els anys 2020-21 és la tercera capçalera amb més vendes a Catalunya després de La Vanguardia (63.610) i El Periódico (29.178), mentre que l'Ara es manté en quarta posició, amb 12.598 exemplars, és a dir, 2.600 menys que El Punt-Avui.
Què ha dit el subdirector de l'Ara?
Malgrat que els números canten, David Miró afirma: "Des de l'Ara no considerem que competim amb El Punt Avui, la veritat, nosaltres som un producte diferent. Ells tenen el 70% de les vendes a Girona i no tenen ni redacció a Barcelona". "En els primers anys -afegeix Miró- el Segre i el Diari de Tarragona venien molts més exemplars que l?Ara i mai vam pensar que eren lanostra competència real". Quina és doncs la "competència real" de l'Ara? El subdirector de l'Ara no té cap dubte: "Actualment l’Ara és l’alternativa més clara a lluitar per l’hegemonia periodística de La Vanguardia, amb qui competim en influència tot i ser conscients que tenen molts més recursos. Ja hem superat El Periódico de Catalunya com a diari influent", conclou Miró. La diferència en vendes entre La Vanguardia i l'Ara és superior a 51.000 exemplars de mitjana a favor del rotatiu de Godó.
Què ha respost el director d'El Punt Avui?
El Punt Avui és el diari resultant del procés d'adquisició de l'AVUI , primer diari editat en català després de la dictadura franquista, el 1976, per part de l'editora d'El Punt, fundat a Girona el 1979, i la fusió dels dos rotatius entre el 2009 i el 2011. En aquell context de canvis a la premsa catalana es va produir a finals del 2010 el naixement de l'Ara, que fins ara mai ha aconseguit superar en difusió El Punt Avui. En aquest context, el tracte de diari "provincial" que el subdirector de l'Ara dona a El Punt Avui, en la citada entrevista, ha indignat Vall Clara.
El director d'El Punt AVUI posa el retrovisor en el moment de la fundació de l'Ara i afirma que des de llavors "he aguantat estoicament excel·lents professionals del diari Ara “pujats de to” en la seva relació i consideració amb la resta de la premsa".