L'Hospital universitari Vall d'Hebron de Barcelona ha hagut d'engegar un pla de contingència assistencial que redueix l'activitat en quiròfans a les urgències i els trasplantaments, a causa d'afectacions generalitzades en el sistema de climatització, segons han informat fonts del centre. L'avaria d'un compressor que s'hauria iniciat el dimarts al matí ha deixat sense aire condicionat la zona dels quiròfans. El centre sanitari més gran de Catalunya continuarà realitzant intervencions d'urgència i trasplantaments, però s'ha vist obligat a cancel·lar algunes intervencions programades no urgents. En un correu dirigit al llarg d'aquesta setmana als treballadors del centre, es detalla que els quiròfans han quedat reservats exclusivament per a "les activitats urgents, emergents i per als trasplantaments fins que es resolgui la incidència".
En aquest mateix escrit, es demana "comprensió" als professionals de la casa. Des del centre sanitari s'ha recordat que la climatització no només afecta la temperatura, sinó també al reciclatge de l'aire, per tant, s'ha aconsellat limitar l'activitat als quiròfans per seguretat. El Vall d'Hebron va reconèixer aquest dimecres els problemes en la ventilació, tot i que no va poder precisar les zones que quedaven afectaves, aquesta es converteix així en la segona incidència greu des de la primavera. El mes de juny de 2021, una avaria també va deixar sense climatització a l'UCI pediàtrica. Malgrat aquests problemes, l'hospital confia en "una ràpida solució" i admet que reforçarà la climatització "per garantir la normalitat la resta de l'estiu".
Nou edifici d'atenció ambulatòria
Fa només unes setmanes, l'hospital Vall d'Hebron presentava el seu futur edifici, que pretén estrenar l'any 2026, i comptarà amb 10 plantes i 46.210 m dedicat a l'atenció ambulatòria, que s'aixecarà a l'altra banda de la Ronda de Dalt, just davant de l'hospital general, on estava l'heliport. El centre sanitari invertirà 70 milions d'euros en aquest nou edifici, on es concentraran tots els serveis ambulatoris, excepte els pediàtrics, i allotjarà 250 consultes, 100 gabinets, 100 places d'hospital de dia, unitats de suport al diagnòstic i tractament, de farmàcia ambulatòria i una àrea de rehabilitació, a més dels espais de suport com a espais administratius, d'informàtica i de treball per a professionals.
El nou edifici que es començarà a construir en 2024, i hauria d'estar acabat en 2026, forma part del nou Vall d'Hebron, una transformació, segons asseguren els seus dirigents, que no només implica millorar les infraestructures i els equipaments de l'hospital, sinó que “suposa una transformació organitzacional i competencial dels professionals i intensificar la col·laboració amb l'atenció primària i les institucions presents en l'àrea de referència territorial”. Traslladar l'activitat ambulatòria del Vall d'Hebron, que cada any mobilitza un milió de visites, a les noves consultes suposarà una modificació radical del flux de pacients. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que es va encarregar de presidir l'acte, va assegurar que aquests conceptes d'accessibilitat i capacitat de resolució suposen "una concepció diferent de treballar" en una atenció ambulatòria que "dia a dia va guanyant pes".