L'hospital Vall d'Hebron ha posat en marxa una nova tècnica d'implant de vàlvula pulmonar per catèter que evita la cirurgia a cor obert en pacients amb cardiopaties congènites. El procediment, que s'ha realitzat amb èxit a dos pacients del centre, consisteix a implantar un adaptador perquè la vàlvula pulmonar pugui subjectar-se correctament. La nova tècnica és pionera a Europa i permet als malalts amb cardiopaties congènites recuperar-se de manera ràpida. Fins ara, els pacients amb cors molt dilatats no podien ser tractats amb aquesta intervenció, ja que la vàlvula no podia quedar estable i s'havia de recórrer a la cirurgia a cor obert.

Segons el responsable de la Unitat Hemodinàmica Pediàtrica de l'hospital Vall d'Hebron, Pedro Betrián, la nova tècnica permetrà tractar un gran percentatge de pacients que abans anaven a cirurgia. "A Catalunya, es detecten prop de 600 nous casos de cardiopaties congènites cada any, i entre un 30% i 40% d'aquests pacients podrien beneficiar-se d'aquesta nova intervenció", ha explicat Betrián. Els dos primers pacients a rebre l'implant de vàlvula pulmonar per catèter a Vall d'Hebron són en Joan, de 17 anys, diagnosticat amb Tetralogia de Fallot, i en Marc, de 18 anys, amb estenosi pulmonar congènita.

Tots dos pacients han tingut una recuperació ràpida i es troben en perfecte estat de salut. "Sempre havia pensat que m'haurien d'operar un altre cop a cor obert, però el meu cardiòleg esperava que la tecnologia avancés i es pogués trobar un nou mètode", ha dit el Joan. "Quan em van oferir l'opció del cateterisme vaig sentir una alegria molt gran", ha assenyalat. En Marc, per la seva banda, ha explicat que la recuperació va ser "molt ràpida" i que al cap d'un dia ja va ser a casa. "Ara estic fent vida normal", ha assegurat.

Implicacions de la nova tècnica

Aquesta nova tècnica ha estat desenvolupada per la companyia Medtronic i està autoritzada per la FDA dels Estats Units des de 2018. L'Hospital Vall d'Hebron és un dels pocs centres europeus que ja la utilitza. L'implant de vàlvula pulmonar per catèter és una important fita en el tractament de les cardiopaties congènites. Aquesta nova tècnica permetrà tractar un gran percentatge de pacients que abans anaven a cirurgia a cor obert, cosa que suposa una millora significativa de la seva qualitat de vida.

En primer lloc, la nova tècnica és menys invasiva que la cirurgia a cor obert. Això significa que els pacients tenen un risc menor d'infeccions, complicacions i lesions. En segon lloc, la recuperació de la nova tècnica és molt més ràpida que la recuperació de la cirurgia a cor obert. Els pacients poden tornar a casa el mateix dia de l'operació o l'endemà. En tercer lloc, la nova tècnica és més econòmica que la cirurgia a cor obert. El cost de la nova tècnica és d'unes 25.000 euros, mentre que el cost de la cirurgia a cor obert és d'unes 50.000 euros. La nova tècnica d'implant de vàlvula pulmonar per catèter és una important innovació que millorarà la vida de molts pacients amb cardiopaties congènites.