El Ministeri de Sanitat ha organitzat una nova evacuació des del Caire de 13 nens i nenes amb càncer, provinents de la Franja de Gaza per ser atesos a hospitals de l'Estat espanyol. A Catalunya, els centres hospitalaris que atendran els infants seran el Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu, a la resta de l'estat espanyol ho faran a hospitals del País Basc, Navarra i Astúries. Els menors viatjaran acompanyats de 23 familiars directes i seran acollits pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. L'operació es duu a terme mitjançant el procediment d'Evacuació Mèdica (MEDEVAC), que compta amb el suport del Centre de Coordinació de Resposta a Emergències de la Comissió Europea i per l'Organització Mundial de la Salut. Aquest mecanisme es va iniciar a Espanya el passat mes de juliol, i posteriorment, s'hi han sumat altres països europeus.
Equips del Ministeri de Sanitat i del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions s'han traslladat a la capital egípcia, on durant tres dies faran avaluacions mèdiques i socials per acollir i tractar oncològicament els menors a Espanya. Aquest dimecres arribaran a la base aèria de Saragossa, a bord d'un avió medicalitzat d'Eslovàquia, el govern del qual s'ha sumat a l'operació prestant aquest suport logístic.
Atenció sanitària a Espanya
La Societat Espanyola d'Hematologia i Oncologia Pediàtriques (SEHOP) ha coordinat l'atenció sanitària a Espanya i ha designat un pediatre oncològic que acompanyarà els pacients durant el trasllat. L'operació també ha comptat amb la col·laboració dels Ministeris de l'Interior i d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d'Espanya, que han facilitat l'entrada regular dels pacients a Espanya i han coordinat les gestions amb el govern egipci. Per la seva banda, el Ministeri de Defensa ha col·laborat facilitant l'ús de la base de Saragossa. En la primera evacuació, els menors es distribuiran per acabar el seu diagnòstic i tractament als hospitals Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu de Barcelona, l’Hospital Universitari de Navarra, el Central d’Astúries, el de Cruces, a Bilbao, i el de Donostia.
Precisament, el MEDEVAC, que s'aplicarà en aquest cas, és un dispositiu d'evacuació mèdica que s'activa quan un país s'enfronta a un desastre que desborda la capacitat de resposta i requereix ajuda per mitjà del mecanisme de protecció civil i de l'activació del Centre de Coordinació de Respostes d'Emergència de la Comissió Europea per mobilitzar assistència i experts dels països participants. L'OMS ha coordinat la gestió d'aquesta sol·licitud a l'ERCC i ha activat el MEDEVAC. L'estat espanyol ha participat en altres operacions per assistir pacients provinents d'Ucraïna, Moldàvia i, més recentment, de Macedònia del Nord. Tota l'evacuació dels menors ha estat coordinada amb el St. Jude Children's Research Hospital, una agrupació mundial d'institucions i fundacions dedicades a ajudar els nens amb càncer i altres malalties catastròfiques i que s'ha fet càrrec dels pacients des que van sortir de la Franja de Gaza.