El projecte Sostenibilitat Alimentària del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha permès aprofitar menjar procedent d'escoles de tota la comarca per alimentar unes 3.000 famílies. Es tracta d'una iniciativa que va néixer al 2014, amb el nom de Recooperem, i que d'aleshores ençà ha sumat 46 centres educatius per separar i congelar el menjar que no s'ha servit. D'aquesta forma, es fa arribar a les persones necessitades a través d'entitats socials.

El Consell Comarcal treballa en concordança amb una dotzena d'entitats socials, però cada vegada són més les empreses que se sumen a aquesta iniciativa que permet donar una segona vida a aliments destinats, incialment, a la brossa. Com a prova del bon fucionament del pla, recentment, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha distingit el projecte en l'àmbit d'Acció Climàtica.

Es pretén recuperar aliments per al consum humà, fet que genera nous models de reaprofitament d'aliments i de gestió de residus. Com a conseqüència, es redueix el volum de menjar i, de retruc, tot allò que no es serveix a les escoles arriba a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat. 

"Es parteix d'una idea molt intuïtiva, que és que no es pot deixar perdre el menjar als menjadors escolars, per una qüestió de lògica social, perquè es generen residus i té un impacte mediambiental", assenyala el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez. En aquesta línia, remarca que es tracta d'una qüestió pedagògica perquè s'implica la comunitat educativa i es trasllada la consciència a les futures generacions de la importància de no omplir el plat més del que és necessari.

"Es va treballar amb el departament de Salut per protocol·litzar com agafar el menjar de les escoles i donar-li una segona vida amb entitats socials que el poguessin recollir i dur-lo a persones vulnerables i amb necessitats", explica Giménez. Així, el menjar que no s'ha servit a l'escola es guarda en carmanyoles i s'etiqueta, amb la informació corresponent al contingut i la data, i es congela perquè representants d'entitats socials les recullin i les distribueixin a les persones que en són usuàries.

El nombre d'àpats reaprofitats escala fins als 41.000 des de 2014 gràcies a l'adhesió de 46 centres educatius de tota la comarca, que hi participen amb el convenciment de l'impacte positiu que té aquest projecte tant a nivell social com medi ambiental. "Al llarg de l'any cada català llança 35 quilos de menjar en bon estat a les escombraries, i aquest és un cost social i ambiental que no ens podem permetre en un moment en què ens estem plantejant un canvi de model energètic", remarca Giménez.

Fer xarxa

Actualment, el Consell Comarcal treballa per integrar empreses d'arreu de la comarca al procés de reaprofitament, amb la intenció que els menjadors de les empreses actuin com les escoles.

Finalment, el projecte de sostenibilitat alimentària es complementa amb el Mercat Circular, que promou el el reaprofitament de fruites i verdures del mercat central comarcal, Mercavallès, que no es poden comercialitzar però que segueixen sent comestibles. Sobre aquest punt, el Consell Comarcal remarca que, segons un estudi fet, en el mercat anualment es llencen 500.000 quilos de verdura i fruita anuals. Per aquest motiu, es treballa perquè diàriament es puguin salvar uns 208 quilos de menjar, fet que equival a unes 34 caixes de 6 quilos. 

 

 

Imatge principal: Aliments desats en carmanyoles/ Pexels