L'Ajuntament de Valls i la Cooperativa Agrícola de Valls han signat aquest dissabte un acord de col·laboració per crear un centre d'interpretació de la calçotada. La futura Masia de la Calçotada s'ubicarà al celler de l'entitat, un espai que actualment està en desús. Amb la idea de comptar amb un emplaçament que permeti explicar l’origen dels calçots i tot allò que fa referència al seu cultiu i paisatge i confien que la Generalitat se sumi econòmicament per donar suport a la proposta.

La primera pedra simbòlica s'ha posat aquest dissabte en un acte que ha comptat amb la presència del conseller d’Agricultura de la Generalitat, Òscar Ordeig, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el president de la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls, Josep M. Aubareda, que ha coincidit amb el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i la presentació de la marca Terra Calçotada, un disseny amb què se senyalitzaran les entrades de les 84 poblacions de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls.

L’objectiu del futur equipament és tenir un espai que perduri en el temps on es pugui explicar d’on provenen els calçots, com se’n va originar el consum, com es fa la salsa romesco que els acompanya, com es cultiva i altres dades clau sobre els ingredients i productes de qualitat que formen part de la típica calçotada. 

Malgrat que encara no es disposi d'un projecte executiu, l'alcaldessa Dolors Farré ha apostat perquè sigui un espai que doni a conèixer els orígens de la calçotada i tot el que l'envolta tant als visitants com als veïns de la comarca. "Serà un museu interactiu, modern, on tothom pugui conèixer la història de la calçotada i tot el que l'envolta", ha subratllat la batllessa.

El president de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, Dalmaci Clofent, ha remarcat la voluntat de crear un espai interpretatiu, on s'aposti per "gaudir, fer actes, passejar i sentir", en un exercici de transcendència. De moment, no s'han concretat de terminis de finalització de la 'Masia de la Calçotada', tot i que esperen obrir portes "ben aviat".

Ordeig ha mostrat la seva satisfacció en relació amb la futura masia del calçot: “Estic molt content de participar en l’inici d’aquest projecte coincidint amb l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia. Com sabeu, el que volem amb aquest reconeixement, igual que amb la masia que allotjarà el museu del calçot, és fer valdre la producció alimentària i la cuina catalana, i consolidar-nos com el país del món on es menja i es beu millor.”

Presents a la Regió Mundial de la Gastronomia

El conseller d'Agricultura ha posat èmfasi en la importància i transcendència de la Regió Mundial de la Gastronomia, la qual té els calçots com un dels elements destacats de la seva programació. Així, Ordeig ha reiterat la posada en marxa d'una prova pilot de formació alimentària als centres educatius, on també s'inclouran coneixements sobre aquesta ceba dolça. Tot plegat s'ha presentat en el marc de la Gran Festa de la Calçotada, que celebra el dia gran aquest diumenge.

Així, també s'ha descobert la imatge gràfica de Terra Calçotada, disseny amb què es promocionaran tots els actes organitzats aquest any. La nova imatge també s'utilitzarà per senyalitzar les entrades de les poblacions de l'Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès i Tarragonès, les quatre comarques que engloba la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls.