Tres pous de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) que s'havien habilitat com a reforç per aquest estiu en el context de la situació de sequera han estat vandalitzats i han quedat completament inservibles. El Consorci d'Aigües de la Costa Brava havia recuperat aquests pous per garantir l'aigua de boca a diversos municipis de la zona nord aquest estiu si no plou, però arran del sabotatge que han patit ara no es podran fer servir, ja que no es preveu que es puguin reparar a temps per a l'inici de la temporada turística. En un dels pous s'hi han abocat ferros, fet que l'ha deixat totalment inservible i sense cap perspectiva de poder-lo recuperar, i en els altres dos s'han trencat les estructures o s'han cremat part de les instal·lacions. El Consorci d'Aigües de la Costa Brava, que gestiona els tres pous, ja ha començat a avaluar-ne els danys i ha denunciat els fets davant dels Mossos d'Esquadra, que ho estan investigant.
"La situació és tràgica"
Els fets han coincidit amb la protesta que els pagesos van fer aquest dimarts a pocs metres d'aquest punt per, precisament, denunciar la "gestió negligent" de l'ACA i alertar de la salinització de l'aqüífer Fluvià-Muga amb el bombament d'aquests tres pous. El president de la Diputació de Girona i de l'ens, Miquel Noguer, ha dit que són els Mossos els que hauran de dirimir qui ha provocat els desperfectes, però ha precisat que, tot i que entén el malestar dels pagesos, "no podem estar gens d'acord amb l'acció que s'ha fet aquí, l'hagi fet qui l'hagi fet". En aquest sentit, ha recordat que els pous no només havien de garantir l'aigua pel turisme sinó "per a tots els habitants" de la desena de municipis afectats, entre ells Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló, Selva de Mar, el Port de la Selva o Colera. Alguns d'ells es troben actualment al nivell 2 d'emergència per sequera. A més, Noguer ha dit que dos dels pous es van reactivar fa dos o tres anys —un tercer s'ha posat en marxa recentment— i que l'aigua que se n'extreia no suposava ni un 7% del consum d'aquestes poblacions.
Tant Noguer com el gerent del Consorci, Jordi Agustí, han assegurat que ara s'hauran de buscar alternatives i han admès que la situació "es complica" de cara als mesos vinents. En aquest sentit, Agustí s'ha mostrat molt crític i ha dit que no podran fer el que estava previst en una situació d'emergència com l'actual i que els autors del sabotatge han actuat "en contra de l'interès públic". "Si fins ara la situació era alarmant, ara és tràgica", ha sentenciat.