Científics europeus han desenvolupat un vàter que és capaç de separar l'orina de la resta de líquids i deposicions sòlides per evitar contaminar les aigües del planeta per l'excés de nitrogen, una de les principals raons de l'augment dels nivells de CO2 i el canvi climàtic.
El vàter forma part d'un projecte anomenat 'Save!' que s'ha desenvolupat entre tres entitats europees: l'Institut Federal Suís de Ciència i Tecnologia aquàtica (EAWAG), l'empresa de sanitaris LAUFEN i un estudi de disseny austríac, EOOS. Amb motiu del Dia Mundial del vàter, el 19 de novembre, LAUFEN presenta aquest model que pretén mantenir les aigües residuals separades i així poder processar-les de forma sostenible i fins i tot extreure recursos utilitzables.
Com funciona el lavabo?
El procés consisteix a recuperar els nutrients de l'orina mentre s'eliminen les hormones microcontaminants i els residus de medicines i drogues utilitzant uns petits reactors descentralitzats altament eficients. El procés es realitza per la tensió que dirigeix les aigües cap a una sortida oculta mitjançant aquesta innovació. Aquest vàter, segons els seus creadors, compleix els últims estàndards de la indústria de vàters convencionals.
D'aquesta manera, els enginyers ressalten que el 80 per cent del nitrogen que es troba a les aigües residuals pot ser eliminat i es reduiran els recursos necessaris per operar les plantes depuradores. "El maneig d'aigües residuals és vital si volem prevenir danys catastròfics als rius i oceans del món", ha reconegut la professora del Departament de Gestió d'Aigües Urbanes d'EAWAG, Tove Larsen.
Mesures necessàries tard o d'hora
L'orina humana és responsable dels problemàtics microcontaminants de les aigües residuals, a saber, les hormones i els residus de drogues. Els esforços per eliminar aquests contaminants han fet que la infraestructura de gestió de les aigües residuals sigui més cara, complexa i de gran consum energètic.
Si els corrents de rebutjos se separen tan aviat com es produeixen, poden processar-se de manera més sostenible i la gestió de residus passarà a formar part de l'economia circular. A més, l'esforç requerit en les plantes de tractament d'aigües es reduiria enormement, ja que 1,5 litres d'orina humana contaminen actualment uns 180 litres d'aigües residuals.
Aquest nou lavabo és una evolució del Blue Diversion Toilet, que va ser desenvolupat per EOOS i EAWAG i avalat per la Fundació Bill & Melinda Gates per resoldre un dels problemes a què s'enfronta la societat actual. Segons l'ONU, al voltant de 2.300 milions de persones no tenen accés a instal·lacions bàsiques de sanejaments i "amb la situació sanitària originada pel coronavirus s'ha demostrat que la higiene és fonamental" i, fins i tot, LAUFEN recalca que els vàters salven vides en evitar la propagació de malalties mortals a través dels excrements humans.