El Vaticà dissoldrà oficialment aquest dilluns el Sodalicio de Vida Cristiana (SVC) i el Moviment de Vida Cristiana, una branca de l'Església que consideren que actua com una "secta abusiva". A les 10.30 hores d'aquest dilluns se signarà oficialment la dissolució de l'organització fundada per Luis Fernando Figari, un dels acusats de perpetuar abusos físics, sexuals i psicològics sobre els seus integrants. El gener d'enguany, el papa Francesc ja va ordenar la dissolució d'aquest grup apostòlic d'origen peruà, després d'haver rebut unes quantes denúncies i investigacions per abusos físics i espirituals durant els últims anys. 

La Santa Seu va obrir una investigació contra l'organització i el Papa va aprovar el 25 de setembre passat l'expulsió de deu dels seus membres després de constatar "sàdics" abusos de poder, autoritat i espiritualitat. El bisbe de Lima, Carlos Castillo, va assegurar que el grup apostòlic "ha destruït emocionalment i físicament moltes persones". Segons va detallar, el grup feia servir pràctiques "molt semblants a les accions psicosocials que es duen a terme en unes certes dictadures".

El cas Sodalicio

El Sodalicio de Vida Cristiana va ser fundat el 1971 pel laic Luis Fernando Figari, inspirat en la Falange espanyola, per formar "soldats de Déu", va créixer gràcies al suport de Joan Pau II i es va expandir per diversos països llatinoamericans. Figari, que ara té 77 anys i es proclamava fan de Miguel Primo de Rivera, va ser expulsat pel Vaticà l'agost del 2024 després de ser acusat d'actuar com a guru carismàtic i d'abusar dels seus fidels, i des de l'aleshores ha expulsat quinze membres més per abusos sexuals, alguns contra menors. 

El Sodalicio de Vida Cristiana ha rebut centenars de denúncies per casos d'abusos sexuals, de càstigs físics, de sadisme, de sotmetiment i d'aïllament. El Vaticà fa anys que investiga el grup, i el juliol del 2023, el Papa va enviar al Perú, com a investigadors especials, l'arquebisbe de Malta, Charles Scicluna, i el sacerdot català Jordi Bertomeu, tots dos experts en delictes d'abusos. 

Davant les denúncies rebudes, el Sodalicio va ordenar una investigació interna en la qual van assenyalar que els agressors identificats eren Figari, el ja mort Germán Doig, així com Virgili Levaggi i Jeffrey Daniels, que van ser retirats de l'organització. Aquest informe va concloure que almenys 36 persones, 19 de les quals menors, presumptament, van ser víctimes d'abusos sexuals entre el 1975 i el 2002 per part de líders de l'organització, encara que la Fiscalia va arxivar les denúncies per abús sexual perquè havien prescrit. També ha reconegut que ja ha pagat 5,3 milions de dòlars (equivalent a 5 milions d'euros) en indemnitzacions.

Malgrat que el grup ha acceptat la decisió del papa Francesc, segons apunta El País, encara no ha signat la recepció del decret de dissolució emès pel pontífex el 14 de gener passat i, per tant, el grup encara és actiu. 

Càstigs físics i mentals

El prelat Jordi Bertomeu ha estat qui ha aconseguit que, per primera vegada, el Vaticà reconegui que un grup propi actuava com a secta. En concret, ha aconseguit documentar desenes de casos per demostrar que el Sodalicio actua com a secta abusiva. Segons assenyala l'informe del Vaticà, els fidels només poden menjar o parlar quan ho indiquen els líders. A més, estan sotmesos a un control total de la informació, i són els líders els que indiquen què poden llegir i veure i què no. 

A més, també s'han demostrat càstigs físics, que van des d'haver de llançar-se al mar des d'unes roques en ple hivern, dormir en unes escales durant una setmana, tirar el menjar al vàter i després menjar-se'l, o beure's un got d'oli sencer. Les investigacions haurien provat almenys 300 abusos sexuals, la majoria a nens menors d'edat, tot i que es considera que només són la punta de l'iceberg.

Bertomeu ha afirmat que "desgraciadament" l'Església catòlica ha actuat "tard". En declaracions a RAC1, ha detallat que l'any 2000 un membre del Sodalicio ja va denunciar a la televisió peruana que estava patint aquests abusos. "Ha estat una feina d'anys, vam començar a recollir dades el novembre del 2023", ha relatat. Segons ha reflexionat "alguns interpreten el poder com: 'jo m'afirmo per sobre teu', i així comencen les relacions tòxiques que s'ha de destapar perquè és molt perillosa". 

Patrimoni milionari

La investigació dels periodistes peruans, Pedro Salinas i Paola Ugaz, han calculat en uns mil milions de dòlars la riquesa del Sodalicio. Així doncs, a banda dels abusos sexuals i físics, la institució hauria teixit un entramat d'empreses pantalla i amb seus a diversos paradisos fiscals per blanquejar diners. Segons l'informe del Vaticà, té interessos en el sector immobiliari, industrial, miner i agropecuari, entre d'altres, i ha desviat fons a societats a paradisos fiscals a Panamà, les Illes Verges i els Estats Units. Ara, el cas l'investiga la Fiscalia de Lima per presumpte blanqueig de capital i delictes tributaris. La fortuna del Sodalicio es troba a Colòmbia, l'Equador, Costa Rica, Xile, el Brasil, les Filipines, Itàlia i Denver, als Estats Units.

Segons ha explicat Jordi Bertomeu, el Perú "és un país on el 80% de l'economia és submergida, hi ha molta mineria il·legal i hi ha molt de diner negre". Ha detallat que el cervell d'aquest blanqueig va ser el sacerdot Jaime Baertl i va començar amb el gran negoci dels cementiris privats, ja que van veure que si ho passaven com "Església" estaven exempts de pagar impostos, i fins i tot "van aconseguir que aquests cementiris fossin illes tributàries i van començar a blanquejar diners de molta gent sota la condició de l'Església". En aquest sentit, ha apuntat que els diners es blanquejaven a Panamà o a Colorado i "tornaven al Perú nets. Tot això ho aconseguien gràcies a la corrupció imperant al país".

El Sodalicio també té vincles amb el govern de Donald Trump gràcies a la seva mà dreta, el vicepresident, J.D. Vance, així com amb associacions ultres, com l'espanyola Hazte Oír. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!