El Vaticà ha entonat el mea culpa en el primer informe anual de la Pontifícia Comissió per a la Protecció dels Menors, instituïda pel papa Francesc per abordar la xacra dels abusos. En el document que s'ha publicat aquest dimarts, es reclama acabar amb l'opacitat i accelerar la dimissió de religiosos pederastes, entre altres qüestions. Aquestes són algunes de les claus del primer informe contra els abusos:

  • Fi de l'opacitat: l'Església necessita impulsar l'accés de les víctimes a la informació per afrontar el "problema" de l'opacitat en els processos canònics. "Haurien d'estudiar-se mesures que garanteixin el dret de tot individu a accedir a qualsevol informació que l'afecti, sobretot en els casos i responsabilitat dels abusos", diu el document, tenint en compte el respecte a la llei de protecció de dades.
  • El concepte de vulnerabilitat: els casos d'abusos no només són amb menors, sinó que l'Església també els reconeix en adults "vulnerables". És per això que la comissió aposta per desenvolupar "una definició majorment uniforme de vulnerabilitat".
  • Més rapidesa: l'informe admet que les víctimes encara pateixen processos civils i canònics "difícils, lents i font de continuada victimització". Aleshores, insta a "garantir una gestió eficaç, ràpida i rigorosa" de cada cas d'abús, aclareix també el rol de cada dicasteri de la Cúria Romana.
  • Dimissió fulminant: cal "agilitzar i accelerar el procés de dimissió" d'un líder eclesial acusat d'abús, "sempre que estigui justificat".
  • Compensació: l'informe demana "estudiar les polítiques d'indemnització" per exercir mesures "rigoroses" de reparació en el procés de "sanació" de les víctimes.
  • Un magisteri contra els abusos: l'informe fa una crida a "desenvolupar encara més el magisteri de l'Església" sobre el seu deure de protecció, promovent entre els clergues "la dignitat dels nens" mitjançant una visió "unitària i teològica-pastoral".
  • Especialització: l'Església ha d'impulsar un procés de "professionalització" entre els membres i brindar "oportunitats acadèmiques" de formació amb els "recursos adients" tothom qui estigui en contacte amb menors.
  • Faltes preocupants: si bé hi ha algunes autoritats eclesiàstiques que demostren un clar compromís per la protecció, l'informe constata que d'altres només són "a l'inici de l'exercici d'assumpció de responsabilitats". De fet, en alguns casos s'ha detectat una "falta preocupant" d'estructures de denúncia i d'acompanyament de les víctimes, cosa que contravé el que exigeix el Papa en el document Vos estis lux mundi (2023) sobre les normes contra els abusos sexuals.
  • Conversió continuada: la comissió es va crear fa deu anys, en els quals "s'ha assistit a un creixement de la consciència tant de la realitat dels abusos sexuals en el si de l'Església com de la seva mala gestió". Així doncs, la publicació dels informes pretén "facilitar un procés de conversió continuada" dins les institucions catòliques.
  • Cinc anys per abastar-ho tot: hi ha 114 conferències episcopals arreu del planeta, de manera que el cardenal estatunidenc Sean Patrick O'Malley vol estudiar-les totes en un termini de cinc anys.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!