Sorpresa a l'Església catòlica. Històricament, els estats vaticans han mogut grans fortunes, un fet que podria haver arribat a la seva fi. El Gran Jubileu, que s'ha de celebrar el 2025 a Roma i commemora 1.700 anys del 'Concili de Nicea', està portant al Vaticà a les portes de la fallida. Segons apunta elDiario.es, la situació és tan crítica que el papa Francesc ha escrit a la Cúria i al col·legi cardenalici, advertint que les arques vaticanes estan buides, i que no hi ha diners per pagar les pensions dels seus treballadors. El papa Francesc ha assegurat que "el sistema actual és incapaç de garantir a mitjà termini el compliment de l'obligació de pensions per a les generacions futures". El sant pare ja ha anunciat que es tancarà l'aixeta a tots els ministeris vaticans i altres organismes de la Santa Seu. Els primers afectats han estat els mitjans de comunicació, el cost dels quals ha deixat d'assumir el Dicasteri per a la Comunicació. 

Desequilibri econòmic a la caixa del Vaticà

Fa anys que diversos membres del Vaticà s'han començat a dirigir a grans empresaris per estudiar la possibilitat d'aconseguir finançament dels seus projectes, que fins al moment tenien el suport econòmic del Vaticà. En el seu escrit, el Papa adverteix que "ens enfrontem a problemes greus i complexos que corren el risc d'agreujar-se si no s'aborden a temps". En aquest sentit, es mostra significativament preocupat per la gestió de la Caixa de Pensions del Vaticà. El pontífex explica que "tots els que han examinat aquesta qüestió al llarg del temps han estat animats responsablement per la preocupació de garantir un model de seguretat social just per a la comunitat al servei de la Santa Seu i de l'Estat, i de complir amb la responsabilitat moral de proporcionar prestacions dignes als qui tenen dret a elles, de manera compatible amb els recursos econòmics disponibles". En aquest sentit, fa referència a "diversos estudis" dels quals es deriva que "l'actual gestió de les pensions, tenint en compte els actius disponibles, genera un important dèficit". 

“Lamentablement, la dada que ara es desprèn, a la conclusió de les últimes anàlisis en profunditat realitzades per experts independents, apunta a un greu desequilibri en les perspectives de la Caixa, la magnitud de la qual tendeix a incrementar-se amb el pas del temps en absència d'intervenció”. El que es tradueix a dir que la Caixa del Vaticà no dona més de si. “Ara tots som plenament conscients que necessitem mesures estructurals urgents, que ja no es poden posposar, per a aconseguir la sostenibilitat del Fons de Pensions, en el context més general dels limitats recursos de què disposa tota l'organització, i una cobertura adequada de les pensions per als empleats actuals i futurs, en una perspectiva de justícia i equitat entre les diferents generacions”, ha explicat Francisco, qui reconeix que “no es tracta de decisions fàcils que requeriran una especial sensibilitat, generositat i voluntat de sacrifici per part de tots”.

Les mesures del papa Francesc

Una de les primeres mesures que ha pres el papa Francesc ha estat nomenar el cardenal Farrell com a administrador únic del fons de pensions. Una decisió que segons sosté "suposa un pas essencial per a afrontar els reptes que el nostre sistema de pensions té plantejats en el futur". Per concloure, el Papa destaca la importància d'avançar en aquesta qüestió per a aconseguir l'estabilitat i el benestar de la comunitat "amb promptitud i unitat de mires perquè es facin els passos necessaris amb urgència". Per concloure, el sant pare demana a la Cúria i els cardenals “una especial col·laboració per facilitar aquest nou i ineludible camí de canvi”.

La situació al Vaticà es força preocupant, ja que el balanç de comptes del 2023 apunta a un dèficit operatiu de 83 milions d'euros, 5 més que l'any anterior. Actualment, les donacions que es reben suposen la meitat de les quals es registraven a l'inici de l'inici d'aquest pontificat. Les autoritats vaticanes esperen recuperar els números amb l'any del Jubileu el 2025, que s'espera que porti a Roma més de 35 milions de fidels. Davant d'aquesta situació, el papa Francesc ja ha comunicat a cardenals i curials “la necessitat que cada Institució treballi en la cerca de recursos externs per a la seva missió, posant-se com a exemple de gestió transparent i responsable al servei de l'Església”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!