Els animals domèstics, sobretot gossos i gats, ja s'havia detectat que també podien patir el coronavirus. El que encara no s'havia constatat és que la transmissió dels gats a una persona fos possible. El cas és aïllat però ja està confirmat: un gat ha contagiat aquest virus a una persona. Un equip d'investigació de Tailàndia informa de la primera evidència sòlida d'un gat de companyia que infecta amb SARS-CoV-2, afegint felins a la llista d'animals que poden transmetre el virus a les persones.
Els investigadors diuen que els resultats són convincents. Els sorprèn que s'hagi trigat tant a establir que es pot produir la transmissió, donada l'escala de la pandèmia, la capacitat del virus per saltar entre espècies animals i l'estret contacte entre gats i persones. "Sabem que això era una possibilitat durant dos anys", assegura Angela Bosco-Lauth, investigadora de malalties infeccioses a la Universitat Estatal de Colorado a Fort Collins, en declaracions a la revista Nature.
Precedent a Tailàndia
Els estudis a principis de la pandèmia van trobar que els gats desprenen partícules de virus infeccioses i poden infectar altres gats. Però establir la direcció de la propagació viral (de gat a persona o de persona a gat) és complicat. L'estudi tailandès "és un informe de cas interessant i un gran exemple del que pot fer un bon rastreig de contactes", diu Marion Koopmans, viròloga del Centre Mèdic de la Universitat Erasmus de Rotterdam, Països Baixos. Malgrat tot, cal recordar que especialment els gossos o hàmsters han estat animals perseguits i fins i tot condemnats a la mort pel govern xinès quan s'ha detectat un rebrot important.
El gat va contagiar el seu veterinari
La troballa felina, publicada a Emerging Infectious Diseases1 el passat 6 de juny, es va produir per accident, diu el coautor Sarunyou Chusri, investigador de malalties infeccioses i metge de la Universitat Prince of Songkla a Hat Yai, al sud de Tailàndia. A l'agost, un pare i un fill que havien donat positiu van ser traslladats a una sala d'aïllament de l'hospital de la universitat. El seu gat de deu anys també va ser netejat i va donar positiu. Mentre li van fregar, el gat va esternudar a la cara d'un veterinari, que portava màscara i guants però sense protecció ocular.
Tres dies més tard, el veterinari va tenir febre i tos, i després va donar positiu, però cap dels seus contactes propers va desenvolupar covid, fet que suggereix que havia estat infectat pel gat. L'anàlisi genètica també va confirmar que el veterinari estava infectat amb la mateixa variant que el gat i els seus propietaris, i les seqüències genòmiques virals eren idèntiques.