Uns 3.000 veïns (segons la Guàrdia Urbana) del barri del Besòs i d'altres propers, com el Maresme, Fòrum i La Pau, de Barcelona, i també de La Mina (Sant Adrià de Besòs) s'han manifestat aquest dissabte contra l'incivisme i "per un barri digne", en una mobilització convocada a les xarxes socials. "Exigim seguretat, neteja i serveis", piulava un dels convocants. La protesta ha sortit de la rambla de Prim, ha encerclat la seu del departament d'Afers Socials al Fòrum i ha retornat a l'origen.
Un dels motius no declarats de la manifestació és oposar-se a dos nous centres d'acollida de menors no acompanyats (mena) que la Generalitat vol posar a prop: un al barri del Remei de Badalona, a tocar de Sant Adrià, i un altre a la zona del Fòrum, a Barcelona.
Els veïns demanaven aquest dissabte “poder sortir al carrer sense por”, denunciaven l'augment de l’incivisme a la zona, que atribueixen a toxicòmans, però també alertaven que s'oposaran decididament als nous centres d’acollida per a mena. Als comptes de Twitter dels principals convocants, els problemes i incidents amb els mena són un contingut recurrent.
Nem en ruta, de moment i de manera oficial 3000 personas ho estem petant!! Gràcies per tot el soport a la @ZonaForum @AvvMaresmeBCN als veïns de altres districtes y a @barcelona_GUB per l'excel·lent treball que estan fent 👏👏👏 #femlluita #elabarrisunits pic.twitter.com/eeAQ3aeISO
— El besos por un barrio digno. (@besosenlucha) October 5, 2019
Les entitats han formalitzat aquest rebuig a les administracions en diverses reunions però, de moment, diuen, no han rebut cap resposta. A l'estiu, els veïns ja van protestar per evitar l'ocupació de l'antic local d'un banc a la Rambla Prim. Al setembre es van unir a l'anomenat 'tsunami veïnal' de Barcelona en una manifestació pel centre de la capital.
El rebuig dels veïns compta amb el suport directe o implícit dels alcaldes, com ja ha passat a Rubí i Badalona. Amb l'Ajuntament de Santa Coloma també hi va haver tensió, perquè el Govern havia ignorat els avisos del consistori colomenc sobre la presència irregular d'alguns mena al municipi. Aquest estiu, a Calella i El Masnou s'han viscut episodis greus d'assetjament al centres d'acollida per grups ultres.
En el cas d'avui, és l'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, també del PSC, qui ha escrit al conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, per oposar-se als esmentats dos centres d'acollida.
Callau raona que Sant Adrià "és un territori ja molt castigat socialment"; que l'entorn dels centres no és el millor per a integrar als joves (parla de La Mina, "que bat rècords pel que fa a la venda i consum de droga"), i que el rector de la UPC ha frenat els plans d'expansió del campus del Besòs per la proximitat dels centres de mena. L'alcalde conclou que la ciutat és "qui més en sortirà perjudicada" pels centres d'acollida.
El Sr. @JCallauBartoli expresa perfectament la situació del #Fòrum #Besòs.
— ASSOCIACIÓ ZONA FÒRUM - AZF (@ZonaForum) October 3, 2019
De moment ningú no desmenteix aquestes raons ni dona explicacions dignes d'aquest nom als veïns afectats. Esperem notícies @ChakirelHomrani @adacolau @aferssocialscat @Bcn_SantMarti #BCNoblidada https://t.co/wwr3scbI0c
Entre 2017 i 2018 van arribar a Catalunya uns 2.500 mena, dels que 1.500 són en centres de la Generalitat. La resta són majors d'edat que ja no poden residir als centres. El departament d'Afers Socials cerca des de fa mesos, viles que vulguin rebre els centres d'acollida de mena, en una operació a la que s'hi destinen 14,5 milions d'euros en incentius als municipis que s'hi avinguin.