Sorpresa majúscula la que s’han emportat alguns veïns de Cadaqués que han estat afectats pel gran torrent d’aigua que ha baixat per la riera. Són principalment els veïns que quan s’han assabentat que la força de l’aigua s’havia portat una trentena de cotxes, i quan han anat a mirar si un d’ells era el seu, que havien deixat aparcar a la riera, han comprovat que no hi era allà on l’havien deixat i que es trobava molts metros més avall, encallat contra el pont del Casino. L’alçada del pont no és molt gran, i els cotxes apilonats, uns damunt dels altres, han taponat l’única via per on l’aigua podia arribar fins al mar, el que ha contribuït a inundar tot el passeig i la Rambla, i què l’aigua acabés entrant en els locals i els baixos de la zona. La desolació i també la indignació, en alguns casos, ha estat la reacció dels veïns que han perdut els cotxes que havien deixat aparcats a la riera, tot i que l’alcaldessa Pia Serinyana ha assegurat que hi havia un avís de no fer-ho.

“Ningú fa cas dels avisos”

És el que han dit alguns testimonis recollits per El Món a RAC1, que han lamentat que no hagi hagut cap avís que hi havia risc d’inundacions la passada nit. “No hi ha hagut avisos, és mentida”, ha reblat una dona a qui la riera s’ha endut el cotxe. La dona ha aparcat el seu vehicle en el passeig perquè “hi havia un munt de llocs d’estacionament”, en un parcament de “zona verda”, on es pot aparcar habitualment, excepte quan hi ha perill de què baixi l’aigua per la riera, donat que és una zona inundable. Una altra dona, entrevistada per TVE, també s’ha emportat el disgust de veure que el seu cotxe era un dels que hi havia en la pila de vehicles que taponava el pont, i que ja eren retirats per una grua. La dona diu que no sap si hi havia cap prohibició, ni ha sentit cap alerta. “Fa 15 anys que visc a Cadaqués, sempre aparco el cotxe en aquesta zona i mai havia passat això”, es lamenta. Un altre testimoni, però, reconeixia que aquests episodis “no es poden preveure” i ha remarcat que, “malgrat que hi ha avisos que és una zona inundable, ningú fa cas”.

Aparcament en zona inundable

L'alcaldessa Pia Surinyana explica a l'ACN que “quan es reben aquest tipus d’avisos", com el que es va rebre del CECAT, “el que es fa és posar els avisos aquí a la riera perquè la gent no aparqui i estar amb la policia atenta, que és el que podem fer”. Surinyana ha assegurat que "la policia ha estat atenta" i quan han vist que començava, eren les dues del matí "i ja no hem avisat als cotxes perquè encara era més perillós que vingués la gent a retirar-los. Però tot ha sigut de cop, feia molt de temps que no passava una cosa així”. De fet, una altra veïna, relatava a RAC1 que havia viscut un episodi històric en el passat. “Això ja havia passat el 1986”, recorda, referint-se a les inundacions que va patir el municipi el 13 d’octubre d’aquest any, quan van caure 430 litres per metre quadrat, que va ser el registre de precipitació més elevat en 24 hores a Catalunya des que hi havia mesures instrumentals. 

Caiguts 76,8 litres a Cadaqués

Res a veure amb el que ha succeït aquesta matinada.  El Meteocat ha informat que en la zona de l’Alt i Baix Empordà han descarregat uns 100 litres per metre quadrat en quatre hores, en un episodi sorprenent anomenat tècnicament línia de tempestes estacionària que s’ha donat damunt del cap de Creus. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, s'ha registrat el màxim de 116 litres per metre quadrat a Verges i 100,6 a la Tallada d'Empordà, entre dijous i les deu del matí d'aquest divendres. A Cadaqués  s'han acumulat 76,8 litres. L'estimació de pluja combinant dades de radars i pluviòmetres de la xarxa d'estacions automàtiques indiquen més de 100 litres al conjunt del cap de Creus. Els registres més baixos s'han donat a l'Estartit (61,8), Roses (58,4), Palafrugell (52,9), Calonge (51,7) o Portbou (49,8). 

Negocis afectats i cancel·lacions hostaleres

A més dels cotxes, els locals i els habitatges situats en els baixos de la zona de la riera també han patit afectacions. L’aigua ha entrat en alguns negocis i establiments que hi ha a peu de carrer, tant a la zona de la riera com del passeig de la Rambla, on aquest matí es podia veure als propietaris i treballadors retirant l’aigua i el fang acumulat. Alguns dels afectats han reconegut a l’ACN que l’aigua ha malmès neveres, productes d’alimentació, i alguns hotelers han anunciat que aquest cap de setmana no podran obrir, i d’altres que han rebut cancel·lacions. 

L’alcaldessa Pia Surinyana, tot i les afectacions dels seus veïns, ha destacat que “no hi ha hagut danys personals, que és el més important. Els bombers s’han activat, hi havia mossos, i els bombers han comprovat que no hi havia ningú en els vehicles. Ara també tenim serveis marítims que estan comprovant i ara estem esperant la grua per treure els cotxes de la riera”. Respecte a les alertes, Surinyana ha explicat en declaracions a l’ACN que els avisos de pluja que han rebut “són els que arriben a tot Catalunya a través del CECAT, que t’envia els mapes. Estàvem en taronja, no estàvem ni en vermell, fa molts dies que estem en taronja”. 

Protecció civil justifica no enviar alerta

Davant algunes crítiques de per què no s'havia activat l'alerta, la subdirectora d’emergències de Protecció Civil, Imma Solé, ha defensat que s'ha fet seguiment de les tempestes de l'Empordà aquesta matinada sense necessitat d'activar l'alerta del pla Inuncat ni d'enviar una alerta massiva a la població. En aquest sentit, ha dit en declaracions a l'ACN que l'afectació era "molt localitzada", s'ha anat comprovant que no hi havia conseqüències greus i que anava a la baixa. Solé ha explicat que tenien activada la prealerta de l'Inuncat davant les previsions del Meteocat d'acumulacions de 20 litres en mitja hora i un risc de perill 2 sobre 6. Més tard, l'alerta ha pujat fins al nivell tres, però Solé ha indicat que ja s'estava fent seguiment i en contacte amb els agents implicats i no ha calgut fer un pas més.

Cap a les tres de la matinada, quan ha caigut el xàfec més important al Baix i l'Alt Empordà, el 112 havia rebut unes vuit trucades per inundacions en baixos principalment. El màxim de trucades rebudes ha estat de 25, segons Solé, que ha indicat que no eren per reportar incidències greus. A més, ha afirmat que un cop passades aquestes tempestes, les previsions indicaven que no es tornarien a repetir sinó que baixarien en intensitat i s'anirien desfent. D'altra banda, s'ha valorat que no hi havia afectacions a persones. Per tot plegat, han decidit "no fer un avís massiu".

Junts pregunta al Govern què ha fet

Pel que fa a les conseqüències polítiques d'aquest episodi, el grup parlamentari de Junts ha registrat preguntes al Parlament per saber quines accions concretes ha dut a terme el Govern de Salvador Illa per evitar els desperfectes causats. Segons ha informat a través d'un comunicat, Junts "vol saber si la comunicació entre el Govern i l'Ajuntament de Cadaqués ha estat l'adequada, i si ho ha estat el nivell d'alerta comunicat a la ciutadania"  donat que les precipitacions han superat els 100 l/m². Junts també ha preguntat a l'Executiu si considera que ha actuat amb prou previsió i diligència, amb els mateixos paràmetres que va actuar els 3 i 4 de novembre, donat que "la precipitació caiguda ha estat la similar".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!