L'Associació de Veïns de la Sagrada Família ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que paralitzi les obres de la Sagrada Família. Els veïns demanen que s'aturin fins que es reuneixi el grup de treball acordat pel consistori i la Junta del Temple per buscar solucions a la problemàtica del turisme de la basílica i el seu encaix urbanístic. "Demanem al consistori la immediata convocatòria del grup de treball i la paralització de les obres fins que aquest comenci a funcionar", asseguren en un comunicat.
L'associació veïnal denuncia que l'Ajuntament i la Junta del Temple de la Basílica "estan incomplint el compromís" que van acordar l'octubre de 2018. Un compromís de crear un Grup de Treball per analitzar i proposar "les millors solucions a l'encaix del temple en l'urbanisme de la ciutat". Els barcelonins es queixen que des que es va construir aquest grup de treball, el 5 de març de 2020, no s'ha reunit "ni una sola vegada" i que "ni l'Ajuntament ni el Temple han volgut activar-lo una vegada passada la fase més dura de la pandèmia".
Els veïns, indignats
El comunicat exposa la indignació del veïnat: "Ens sembla totalment immoral que la Junta del Temple pugui continuar les obres oblidant-se del grup de treball i les reivindicacions del barri, i totalment irresponsable l'actitud de l'Ajuntament, per negar-se a convocar-lo malgrat les reiterades peticions de l'Associació de Veïns i Veïnes, i permetent la continuació de les obres". A més, els veïns expressen la seva preocupació per la intenció dels responsables de la Sagrada Família de recuperar el volum de visitants de l'any 2019, un total de 4,5 milions de visites, equivalents a 15.000 visites diàries.
Solucions pel veïnat
Segons els veïns, "aquestes xifres són totalment inassumibles per la capacitat física de l'entorn, i la demostració la vam tenir el mateix any 2019, quan vam detectar 10 àrees sobresaturades i 9 saturades entorn de les illes més properes al temple, espais en els quals és impossible passejar amb normalitat".
Una altra preocupació dels veïns és el futur dels habitatges de prop de 1.000 famílies que viuen al carrer Mallorca i estan afectades urbanísticament, "a les quals l'Ajuntament no aclareix la situació. Ens sembla indigne que l'Ajuntament mantingui en la incertesa aquestes famílies de manera indefinida".
El nou skyline
El Temple Expiatori de la Sagrada Família ha marcat des de fa més de cent anys l’‘skyline’ de Barcelona i no pensa deixar de fer-ho. El proper 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció, serà inaugurada la Torre de la Mare de Déu, la segona més alta de la basílica segons el projecte final i de 138 metres d’alçada, que tindrà la particularitat que estarà il·luminada, esdevenint així “un nou estel de la ciutat”. Així l’ha definit el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que ha assenyalat que aquesta inauguració es presenta l’endemà de l’onzè aniversari de la consagració de la basílica per part del Papa Benet XVI i que un cop en funcionament, “canviarà per sempre el perfil de la ciutat de Barcelona”.
Omella ha assenyalat que el remat final d’aquesta torre serà prou especial per al ritme constructiu de la basílica, ja que significarà que ja s’hauran finalitzat “la meitat de torres”, ja que serà la novena en estar acabada, de les 18 previstes en el projecte final. A més, es tracta de la segona més alta, però la seva singularitat serà que estarà il·luminada. De dia reflectirà els rajos del sol i de nit brillarà amb llum pròpia