Els veïns del bloc número 7 del carrer Canigó de Badalona, adjacent a l’edifici que es va enfonsar el passat 6 de febrer i en el que van morir tres persones, no podran tornar a casa seva fins que no facin unes obres necessàries per assegurar els sostres dels habitatges i evitar que l’edifici col·lapsi, com va succeir en el número 9 del mateix carrer. Els veïns afectats, segons ha explicat l’alcalde Xavier García Albiol, hauran d’assumir econòmicament el cost d’aquestes reparacions. “No podran tornar al seu pis fins que no es realitzin una sèrie d’obres que són necessàries per garantir que els sostres no cedeixen. Entenc que això pot ser dificultós per algunes famílies que potser econòmicament no poden, però s'haurà de fer perquè si no no podran tornar als habitatges. El que no permetrem des de l’Ajuntament de Badalona és jugar amb la seguretat de la gent”, ha assegurat Albiol.
La seguretat dels veïns, la prioritat
La seguretat dels veïns és el que prima en aquests moments. Una vintena de famílies van ser desallotjades aquest dimecres després de detectar-se una primera esquerda horitzontal en el tercer pis per l’alerta d’un veí. Segons va explicar l’alcalde, es van detectar altres esquerdes en el primer pis, el que va fer sospitar que l’edifici podria tenir moviments que posaven en risc l’estructura. Els treballs d’apuntalament del sostre del quart pis van començar de manera immediata. Dimecres a la nit es va celebrar una reunió amb tots els veïns afectats, als que se’ls va informar de la necessitat d’emprendre aquestes obres de seguretat mínimes per assegurar els sostres i garantir que l’edifici no col·lapsarà. Segons l’alcalde, les obres de reforç que s'han de fer no revesteixen gran complexitat tècnica, per la qual cosa creu que no es demoraran gaire. El que sí que ha deixat clar García Albiol és que el cost d’aquestes obres les han d'assumir els propietaris. "Nosaltres els ajudarem, els coordinarem, els donarem suport, però fins que no s'apliquin aquestes mesures per garantir que els sostres no cauen no podran tornar a casa seva", ha afegit.
Durant aquest dijous, els veïns poden entrar als pisos a recollir les pertinences més necessàries, però no s'hi podran quedar fins que es facin les obres. L'Ajuntament ha ofert allotjament a la vintena de famílies afectades, que majoritàriament ha optat per instal·lar-se a cases de familiars o amics. Només una ha estat derivada al Centre d’Urgències i Emergències Socials.
Reunió amb la Generalitat aquest divendres
L'Ajuntament està preocupat també per la resta de blocs que pertanyen a la mateixa promoció que els edificis esfondrat i desallotjat, i que es van construir el 1959. Els bombers han determinat que l’altre edifici adjacent, el del número 11, no presenta deficiències estructurals. Així i tot, l’Ajuntament de Badalona ha demanat a la Generalitat constituir una mesa d’emergència conjunta per inspeccionar els edificis de la promoció del carrer Canigó per tal d’aconseguir una radiografia exacta de l’estat de seguretat dels immobles. Albiol va confirmar que aquest divendres se celebrarà la primera reunió amb la Generalitat en el marc de la qual el consistori plantejarà que l'administració catalana supervisi i inspeccioni tots els habitatges.