La visita d'Albert Einstein a Catalunya celebra 100 anys aquest dimecres. El científic va ser convidat per la Mancomunitat de Catalunya, i la seva estada es va allargar del 22 de febrer a l'1 de març de 1923 a Catalunya, on va visitar Barcelona, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Poblet i L'Escola de l'Espluga de Francolí. El científic català, Esteve Terradas, va ser l'encarregat de gestionar la visita del Premi Nobel de Física, que va acceptar la visita el 1921, i un any després es van trobar a Berlín per concretar els detalls. 

Einstein a l'Estació de França

Albert Einstein va arribar en un tren procedent de Toló (França) a l'Estació de França de Barcelona el 22 de febrer de 1923. La visita del científic va ser molt profitosa, ja que va fer diverses xerrades a l'Institut d'Estudis Catalans i a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. A més, va visitar l'Escola Industrial, l'Escola del Mar i l'Ajuntament de Barcelona, així com el monestir de Poblet o el de Sant Cugat del Vallès. La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) ha volgut commemorar la visita del científic a Catalunya a través del portal 'Einstein a Catalunya', que permet descobrir la seva visita a Catalunya, què va dir, què va fer i així com el ressò públic que va generar. Així mateix, també es detalla l'itinerari del Premi Nobel a través d'un mapa interactiu. 

El portal ens acosta a la figura del científic alemany i les seves aportacions científiques i descriu el context en el qual es va produir la visita a Catalunya. Al portal els usuaris podran trobar el menú del sopar que li va oferir el polític Rafael Campalans, escrit en llatí i en el qual tots els plats feien referència a la teoria de la relativitat. A banda, també es poden consultar les cartes escrites per Einstein, referències que va fer sobre Catalunya i la ciutat de Barcelona, o els detalls de les factures de les flors que durant la visita va rebre la seva esposa, Elsa. La FCRI farà un reconeixement específic durant 2023 a les localitats que van acollir Einstein, que consistirà a lliurar als seus representants municipals les distincions 'Ciutat Einstein', una sèrie de plaques commemoratives de l'esdeveniment, i els primers seran L'Espluga de Francolí i Terrassa, aquest dissabte.

Commemoració a Barcelona 

La Biennal Ciutat i Ciència, que se celebra aquesta setmana a Barcelona, aprofitarà per commemorar aquesta fita amb dues activitats: un taller que exposarà alguna de les contribucions d'Einstein i un acte institucional, tots dos aquest dijous a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. El taller consistirà en diverses presentacions curtes que exposaran les contribucions d'Einstein al coneixement i un acte institucional on es faran dues exposicions sobre la visita d'Einstein a la capital catalana i sobre els treballs que s'estan fent actualment a Catalunya dels temes relacionats amb la seva feina, amb la participació d'Antoni Roca, Xavier Roqué i Xavier Obradors.