Veolia, Enagás i l'Ajuntament de Barcelona (BSM i Tersa) van inaugurar aquest dilluns una solució pionera de recuperació de fred residual instal·lada a la terminal de Gas Natural Liquat (GNL) de Enagás al Port de Barcelona, el desè port més gran d'Europa.

Es tracta d'un projecte d'eficiència energètica pioner, desenvolupat des dels seus àmbits d'activitat per Veolia i Enagás, que permet la producció i distribució de fred com a font d'energia sostenible per a ús industrial, terciari i residencial. Aquesta innovació tecnològica, que ja és operativa, genera 131 gigawatts per hora (GWh) d'energia local sostenible a l'any, baixa en carboni i competitiva, l'equivalent al consum anual d'una ciutat com Reus (Tarragona), amb més de 100.000 habitants.

En el procés tradicional de regasificació, el gas natural liquat (GNL) arriba a la terminal amb vaixell en estat líquid a -160ºC, i utilitza aigua de mar per transformar-lo en gas natural a temperatura ambient. Gràcies a aquesta nova solució de regasificació i transport, aquest fred residual es recupera i s'aprofita a una temperatura de -20ºC; després es distribueix per proveir d'energia baixa en carboni a la zona sud de Barcelona i part de L'Hospitalet de Llobregat.

La Fira de Barcelona, oficines de la Generalitat de Catalunya, centres industrials i altres edificis d'ús terciari (oficines, hotels, centres comercials) i equipaments públics, així com a clients residencials, seran els beneficiats d'aquesta xarxa de refrigeració urbana, la major del sud d'Europa.

Els consellers delegats de Veolia i Enagás, Estelle Brachlianoff i Arturo Gonzalo, respectivament, han aprofitat per firmar un acord per desenvolupar oportunitats de negoci conjuntament, i replicar la solució de recuperació, distribució i comercialització de fred en altres terminals de GNL, tant a Espanya com a nivell internacional.

En l'acte, Veolia també ha firmat un acord d'intencions per a l'ús d'aquesta solució amb Mercabarna, el mercat a l'engròs d'alimentació de Barcelona i un dels principals d'Europa, amb més de 600 empreses especialitzades en la distribució, preparació, importació i exportació de productes frescos i congelats.

Coincidint amb aquesta presentació, Veolia ha revelat les seves ambicions per donar suport a la transformació ecològica en Espanya. Com a líder en eficiència energètica al nostre país, l'objectiu de la companyia a és donar suport a l'electrificació del mercat per a 2030 a través d'una sòlida plataforma energètica. Així, s'espera que s'acabin vuit adquisicions de projectes energètics per a finals d'any, incloent Geoter, Groen, Electrimega, Frimarte i Cactus, amb una inversió total de 50 milions d'euros.

Segons Veolia, "Espanya és una zona clau a Europa", després d'haver invertit entre 2022 i 2023 més de 360 milions d'euros, que s'ha traduït en una facturació de 2.600 milions d'euros a l'últim exercici en els seus tres àmbits d'activitat: aigua, energia i residus. D'aquestes inversions, Veolia va destinar més de 270 milions d'euros en adaptació, tant en concessions d'aigua, la implementació de solucions innovadores per reutilitzar aigües residuals o per assegurar aigua de qualitat lliure de contaminants, com en plans relacionats amb la sequera.

En aquest sentit, la directora general de Veolia, Estelle Brachlianoff, ha assegurat que a causa de la "recrudescència i la força dels successius episodis climàtics al país, i mentre el 70% dels ciutadans espanyols se senten vulnerables als efectes del canvi climàtic, és més necessari que mai actuar amb rapidesa".