"En temps rècord es va arribar a vacunar a milions de persones, d'aquí respon la meva indignació", ha sentenciat Alba Vergés, qui va ser consellera de Salut quan el suposat cas de discriminació en l'administració de vacunes que denuncien el sindicat del Cos Nacional de Policia, Justícia Policial (JUPOL) i l'Associació de la Guàrdia Civil, Justícia Civil (JUCIL). El passat dijous 26, la querella interposada per aquestes entitats va ser acceptada per un jutjat de Barcelona, fet que exposa davant dels tribunals a Carmen Cabezas, secretaria de Salut Pública, Sara Manjón, directora d'Organitzacions i Professionals del CatSalut; Xavier Rodríguez, director de Serveis del Departament; i Adrià Comella, director del CatSalut. Una situació que ha aixecat polseguera entre el sector sanitari, incloent-hi l'exconsellera Vergés, qui a RAC1 ha remarcat: "És injustificat".
Vergés ha recordat que el 9 de març es va arxivar una querella en que se l'acusa d'aquesta mateixa suposada discriminació a la vacunació dels policies espanyols. L'exconsellera ha subratllat que aquest hauria d'haver estat la fi de la judicialització de la campanya de vacunació, però finalment, no ha estat així. Ha lamentat que s'impliqui a aquest càrrec de Salut i ha posat en valor la seva feina. "Responc per totes aquestes persones", ha afirmat. L'exconsellera participa avui en l'acte de suports als acusats davant del Departament de Salut.
Entre el cens i AstraZeneca
Els policies nacionals i la Guàrdia Civil a Catalunya es van acabar vacunant com tothom, però ho van fer lleugerament més tard que els Mossos d'Esquadra i la policia local. Aquesta diferència que des de les entitats policials titllen de discriminació, té una explicació darrera. Vergés ha exposat com van confluir dues circumstàncies. Per una banda, la falta d'un cens correcte dels policies espanyols, el qual la Generalitat va elaborar, fet que els va dur un cert temps. Per altra banda, en aquelles dates es va produir la polèmica amb AstraZeneca, els criteris sobre la seva aplicació van fluctuar durant un temps per ordres del Ministeri de Sanitat. Mentre el govern espanyol no esclaria qui podria rebre la vacuna d'AstraZeneca, la vacunació es va aturar, afectant diversos ciutadans, entre els quals també els policies espanyols.
A RAC1, quan ha intervingut Vergés també hi era Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol en aquell moment. Cunillera ha sostingut parts de la declaració de Vergés, però també ha retret: "No veu vacunar a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional amb diligència". Tot i això, ha reconegut que el cas que penja sobre els quatre càrrecs de Salut és incomprensible, en especial després que la màxima responsable del moment, Vergés, hagi estat exonerada.
Miquel Samper, exconseller d'Interior, també ha remarcat respecte a aquestes acusacions de les entitats policials que "vam fer tot el que estava a les nostres mans". En la mateixa línia, Vergés ha remarcat l'eficàcia de la campanya de vacunació. L'exconsellera ha destacat com, potser ara ens queda molt llunyà, però mirant amb perspectiva cal tenir en compte que es va arribar a milions de persones en un lapse molt curt de temps, incloent-hi, a aquests policies.