Veterinaris, animalistes, propietaris d’animals de companyia i les mateixes mascotes, han sortit aquest diumenge al carrer per protestar contra el decret del govern espanyol de Pedro Sánchez que regula l’ús dels medicaments en aquest sector i demanar justícia veterinària i protecció animal. Un miler de persones han format una marea blava (el color de la creu veterinària) per donar visibilitat a les seves reivindicacions. Sota el lema “la salut animal no és un luxe”, han demanat canvis en aquesta nova llei, el Reial Decret 666/2023, que va entrar en vigor el passat 2 de gener, per tenir una regulació que “respecti animals, professionals i famílies”. Entre les reivindicacions també està la d'eliminar l’IVA dels serveis sanitaris i equiparar aquesta comunitat a la resta dels serveis sanitaris.
Més d’un miler de persones i centenars d’animals s’han reunit en la manifestació que ha sortit de la Plaça Catalunya i ha recorregut els principals carrers del centre fins al parc de la Ciutadella, per proclamar el seu malestar per aquest decret que “incrementa les despeses dels medicaments, limita els tractaments adients, genera burocràcia, multes desproporcionades per la professió i posa en risc la salut animal”.
Tenir un gos o un animal de companyia avui en dia s’ha convertit en una càrrega de despesa que cada cop és més gran. Hi ha molts interessos, perquè són moltes les persones que han decidit incorporar un gos o un gat a la seva vida -o més d’un-, el nombre d’animals puja cada any, i els interessos econòmics d’empreses, farmacèutiques cada cop són també més grans. Cal recordar que Barcelona, des de finals del 2022, per primer cop té més gossos que nens. A finals d’aquest any, la ciutat comptava amb 172.971 gossos, superant els 165.482 menors d’entre 0 i 12 anys.
L’IVA més gran de tots els serveis mèdics
L’IVA va pujar del 8 al 21% en el 2012, sota el govern del PP de Mariano Rajoy, i des d’aquell moment ha estat una reivindicació de la comunitat veterinària que aquest valor impositiu es reverteixi i s’apliquin les mateixes condicions que tenen altres serveis veterinaris. Així ho explica Laia Sàbat Bayarri, veterinària de la clínica Bitxos d’Alella, que va ser la impulsora d’aquesta manifestació. "La llei de benestar animal reconeix els animals com a éssers que tenen sentiments, i estem molt contents que sigui així", explica Laia Sàbat a TV3. Però per la mateixa regla, "tenir un animal no ha de ser un luxe". I afegeix: "Nosaltres som sanitaris, i tots els sanitaris estan exempts d'IVA o tenen l'IVA reduït". Una de les pancartes que era molt visible durant la concentració era la que recordava que dentistes, psicòlegs o fisioterapeutes, tenen un 0% d’IVA mentre que els veterinaris se’ls imputa aquest 21%.
Més burocràcia i serveis més cars
Però el Reial Decret 666/2023 és el que ha fet vessar el got i la paciència de veterinaris i propietaris d’animals, que els ha impulsat a sortir el carrer, perquè l’aplicació del PRESVET (Sistema Informàtic Central de Control de Prescripcions Veterinàries d’Antibiòtics) implica una gran càrrega burocràtica. "La idea de la manifestació va sorgir una nit", explica Laia Sàbat, que fa més de 20 anys que exerceix com a veterinària. "A quarts de dues de la matinada estava enviant factures i omplint formularis de receptes i vaig pensar: 'No puc més, fem una manifestació'". Va fer la instància a l'Ajuntament de Barcelona i va començar a compartir la idea amb altres veterinaris a través de WhatsApp. En pocs dies ja eren un miler, i també s'hi han sumat diversos col·legis de veterinaris. Entre ells, el Col·legi de Veterinaris de Barcelona. El seu president, Joan Mesià, explica que “tots convivim amb el nostre animal de companyia, i la llei de benestar animal els dona drets i obliga a donar-los totes les cures necessàries". "Els veterinaris som sanitaris, però fiscalment no ens tracten com a tals".
Amb la nova llei, els veterinaris ja no poden dispensar medicaments en la consulta, ni subministrar la dosi exacta, com fins ara. "El que fèiem els veterinaris era donar les pastilles exactes que necessitava l'animal, començaves el tractament i l'acabaves", explica Laia Sàbat. "Ara, a la farmàcia, et vendran la capsa sencera. Què passarà amb els comprimits que sobrin?" Consideren que amb la fórmula que tenien fins ara evitaven el malbaratament de medicaments, l'automedicació i el cost econòmic i mediambiental de la gestió dels residus. La nova llei tampoc permet als veterinaris receptar un medicament genèric si existeix una formulació específica en veterinària. Això, expliquen, encareix el preu de la medicació, sobretot en els casos de gossos molt grossos. El fet que la mida dels animals de companyia, especialment els gossos, varia de manera considerable, també és un problema a l'hora de comprar els medicaments en l'envàs original. "Els medicaments que tenim en petits animals són formats molt estàndard", explica Joan Mesià. "No és el mateix medicar un santbernat que pesa 80 quilos que un chihuahua que pesa un quilo i mig".