Víctimes d'abusos han demanat a la Fiscalia investigar si els jesuïtes van encobrir els fets, l'endemà de saber que un jutge investiga el capellà i professor Francesc Peris per abusos a una menor el 2004. En una carta titulada Cel en una altra vida, infern en aquesta i avançada aquest dijous per El Periódico, 24 exalumnes dels col·legis Casp i Sarrià —dotze víctimes i dotze companys— han sol·licitat que el fiscal investigui si hi ha més casos dels denunciats i si els responsables de la Companyia de Jesús han pogut cometre un delicte d'encobriment "continuat".

En el document, han recordat que la Fiscalia de Bolívia ja ha imputat tres responsables dels Jesuïtes per encobriment —segons els afectats, la Companyia de Jesús va enviar al país americà diversos religiosos assenyalats per abusos— i han considerat que a Catalunya "hi ha prou evidència" perquè el ministeri públic també ho faci, tot i que moltes de les agressions han prescrit. Els Jesuïtes de Catalunya van reconèixer al juliol que tenien comptabilitzades un total de 145 denúncies per abusos des del 1948, malgrat que en la majoria no hi ha recorregut penal per prescripció del delicte o mort de l'agressor. El portaveu, Pau Vidal, també va fer públic el nom de catorze agressors sexuals: els qui més denúncies acumulen són Lluís To (25), Francesc Peris (22), Emilio Benedetti (14), José Climent (8) i Francesc Roma (7).

La Fiscalia no té justificació

"Donades les dades conegudes, i reconegudes per la Companyia de Jesús, no hi ha justificació perquè no actuï, començant per exigir, i si es neguen, requisar, tota la documentació rellevant d'una organització que no coneixia, no va denunciar, i, podent, no va evitar, gravíssims delictes de pederàstia durant dècades", recull la carta. A més, els impulsors de la missiva han criticat que l'ordre no reconegués al juliol "la reincidència en la majoria dels denunciats". "Els culpables directes són els agressors, però sense la protecció i encobriment de companys i superiors, amb trasllats on van continuar les seves agressions pederastes, aquest horror mai no hauria durat mig segle", han afegit.

En aquesta línia, han reclamat que la Companyia de Jesús posi els seus arxius a disposició de les autoritats, que "investiguin, identifiquin, facin públics i castiguin tots els responsables de la protecció i encobriment dels agressors" i que demanin perdó públicament per totes les víctimes que no van voler evitar. Mentre no ho facin, els exalumnes consideraran que tota mena de perdó de l'ordre serà una burla i una ofensa a les víctimes. Pel que fa a les 145 denúncies comptabilitzades pels Jesuïtes de Catalunya, sospiten que n'hi podria haver més i volen que s'investigui en els seus arxius si hi ha evidències de fets que mai no van arribar als tribunals: "Mentre prometien el cel en l'altra vida, creaven un infern en aquesta".

Peticions al Govern, al Parlament, al Vaticà...

La carta també va adreçada a les conselleries d'Educació, Drets Socials i Justícia, al Parlament, al Síndic de Greuges, al govern espanyol, al Defensor del Poble i al Vaticà, per exigir "actuacions urgents pel que fa a les agressions ocorregudes en aquests i altres centres religiosos durant dècades". Així, a les conselleries han reclamat responsabilitats, ja que les escoles on van passar els fets es finançaven amb diners públics; també volen que es garanteixi que les autoritats disposen de tota la informació necessària per fer una investigació.

Els exalumnes han sol·licitat al Parlament que es reactivi "urgentment" la comissió creada en l'anterior legislatura "i que es va tancar per convocatòria electoral sense concloure els seus treballs, incloent-hi només dues víctimes entre les més de vuitanta compareixences proposades". A més, han demanat que es retiri la medalla d'or atorgada a l'Abadia de Montserrat, "on s'ha demostrat que hi va haver agressions i encobriment institucional". Al govern espanyol, li han reclamat que implementi les recomanacions del Defensor del Poble i activi d'una vegada el mecanisme de protecció i reparació a les víctimes, així com l'aprovació urgent de la proposta de llei per declarar aquests delictes imprescriptibles —ja acceptada a tràmit en el Congrés—. Finalment, volen que el Vaticà insti tots els col·legis, ordres i institucions de l'Església perquè entreguin els seus arxius a les autoritats i poder investigar "possibles agressions no denunciades i encobriments no prescrits".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!