Les víctimes d'abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació del mal. Quan falten 5 dies per les eleccions de Catalunya diverses persones s'han concentrat a les portes del Parlament per exigir als partits que situïn aquest assumpte com una prioritat de cara a la pròxima legislatura. En un document titulat 'La Declaració de Barcelona' demanen que el Parlament aprovi una llei d'imprescriptibilitat civil retroactiva perquè els supervivents d'abús sexual infantil actuals puguin obtenir una indemnització. A més, reclamen l'elaboració d'un barem específic de valoració de danys o crear una xarxa de centres per a supervivents adults on aquests puguin rebre teràpia.
El primer denunciant d'un cas d'abusos a l'Abadia Montserrat, Miguel Hurtado, ha reivindicat un "canvi de paradigma" i més responsabilitat de l'administració. En aquest sentit, ha denunciat que "ara mateix hi ha una autogestió" i que és l'església qui decideix la forma com s'investiga, com es repara i com es garanteix que no es torni a repetir. A més, ha assenyalat que l'Estat té una responsabilitat davant de violacions "greus" de drets humans. De fet, ha afirmat que si a l'Abadia de Montserrat, als Maristes o als Jesuïtes ha passat és "perquè l'Estat ho ha permès".
Un pla integral
La presentació de 'La Declaració de Barcelona' arriba l'endemà de l'estrena del documental La Fugida on es relaten els casos d'abusos sexuals a alumnes als Jesuïtes de Casp i recull de diferents mesures que podrien incloure's en un pla integral. "Les víctimes no aguantem més", ha dit Hurtado, que ha defensat que cal passar "de les paraules als fets". A banda, ha denunciat que la Comissió d'Investigació sobre pederàstia a l'Església que es va crear al Parlament "s'ha tancat en fals" perquè s'ha dissolt de forma anticipada a causa de la convocatòria electoral i avui dia no hi ha un pla català de reparació ni tampoc conclusions i mesures perquè els supervivents adults rebin una resposta des de l'administració.
Les víctimes proposen que un cop es configuri el Govern s'aprovi una llei d'imprescriptibilitat civil retroactiva perquè els supervivents d'abús sexual infantil actuals puguin obtenir una indemnització. A més, fan una crida als partits catalans perquè prioritzin l'aprovació en el Congrés de la llei d'imprescriptibilitat penal perquè els delictes de pederàstia no quedin impunes. A més, també reclamen establir un barem específic de valoració de danys seguint el model d'Irlanda. Segons es queixen, actualment a Catalunya s'aplica el mateix barem que per a accidents de trànsit. Així doncs, també plantegen crear una xarxa de centres per a supervivents adults on aquests puguin rebre teràpia. Així com existeix la xarxa de centres Barnahus per a infants, apunten que no hi ha una xarxa similar per a adults. "Els abusos deixen seqüeles de per vida", ha recordat Hurtado. Per últim, també reclamen que s'imposin mesures simbòliques de reparació com ara un acte institucional de reconeixement a les víctimes al Parlament o crear un monument a les víctimes de pederàstia clerical. Així com dissenyar i implementar un programa universal d'educació als nens, nenes i adolescents a les escoles perquè aquests puguin reconèixer i revelar qualsevol mena d'abús sexual a adults protectors.
Impunitat de l'Església
Una de les víctimes del col·legi Jesuïtes de Casp de Barcelona, Enric Soler, ha defensat que els abusos que han patit "són irreparables". En aquest sentit, ha denunciat que "l'Església es riu de nosaltres, ens ha deixat de costat, però la Generalitat i l'Estat també". Soler ha considerat que és una responsabilitat "de tota la societat" i l'únic que els pot reparar "una mica" és tenir garanties que no es repetiran abusos. Soler considera que l'Estat també els ha de recompensar "d'alguna manera" pel "patiment i la vida" que l'abús els ha robat.
El primer denunciant d'abusos als Jesuïtes de Barcelona i exalumne dels Jesuïtes de Sarrià, Jordi de Mata, ha assenyalat que la congregació de la qual va ser víctima ha començat a fer una sèrie de reparacions, però les ha titllat de "minimització de danys". En el seu cas, ha relatat, han accedit a pagar-li vint sessions de teràpia. "El que estan oferint a les víctimes és per riure, és una desgràcia", ha lamentat. En paral·lel, Laura Calzada, també víctima dels Jesuïtes de Casp de Barcelona, ha indicat que "hi ha un camí molt llarg per fer" i espera que no es limitin a "demanar perdó i fugir". "Hem de fer molta força tots", ha apuntat, tot fent una crida a canviar "una història que fa molta pudor". "No sé com poden dormir cada nit", ha conclòs. Calzada i Enric Soler són víctimes de Francesc Peris, culpable dels abusos a centenars d'infants a Barcelona i també a Bolívia on va ser destinat per intentar tapar els casos de pederàstia. Tots dos han demanat poder tenir un "cara a cara" amb el seu abusador. "De moment l'única cosa que han sabut fer és la fugida", ha dit Soler.