Víctimes d'abusos sexuals han acusat el Parlament de fer un acte de "violència institucional" i "retraumatitzar" les víctimes amb la concessió de la Medalla d'Or a l'Abadia de Montserrat. Així ho ha denunciat Enric Soler, víctima d'abusos per un membre d'aquesta institució, després de registrar una carta a la cambra on demanaven a la Mesa que reconsiderés la decisió. "L'Abadia pot haver fet moltes coses, però una de les que també ha fet és ser la zona zero de la crisi de la pederàstia clerical al país", ha afirmat en roda de premsa. Soler ha insistit que atorgar la medalla suposa "premiar conductes profundament perilloses per al benestar de la infància" i envia el missatge a les institucions que si són poderoses i amb bons contactes polítics "poden fer el que els doni la gana". En aquest sentit, ha lamentat també que "sempre es protegeix a la institució" i se silencia les víctimes, enviant-les el missatge de "jo no et crec". A més, ha afegit que la decisió fa "retrocedir 50 anys" i ha asseverat que a Catalunya hi ha una "dictadura nacionalcatòlica independentista catalanista", on es manté l'agermanament amb el poder eclesiàstic.

Indignació amb la mesa del Parlament

Soler ha aparegut acompanyat d'una altra víctima, Miguel Hurtado, qui ha assegurat que mai s'havia sentit "tant violat per una institució" com la Mesa del Parlament per aquesta decisió. En declaracions als mitjans ha advertit que hi ha moltes vides destrossades per "aquesta xacra" i ha assegurat que el que passava a l'església "ho sabia tothom". "En aquests moments estan abusant de nens en campaments d'estiu i nosaltres estem aquí", ha declarat. Tant Hurtado com Soler han considerat que el Parlament s'ha "carregat" la seva credibilitat i han rebutjat les paraules o els actes d'homenatge a les víctimes d'abusos sexuals si mantenen la medalla. "Que no comptin amb nosaltres, que se'n vagin a pastar fang", ha etzibat Soler. Els impulsors de la carta han anunciat que si la cambra catalana no reconsiderava la situació i entrega la medalla, protestaran amb una cassolada a les portes del Parlament el 10 de setembre, dia d'entrega de les medalles.

El Parlament manté la medalla a Montserrat

Després de la presentació de la carta per part de les víctimes de pederàstia a l'església, la mesa del Parlament ha rebutjat revocar la distinció a l'abadia de Montserrat. Fonts de l'òrgan han explicat que tot i els "episodis gravíssims" d'abusos, l'Abadia de Montserrat és "una institució mil·lenària" i per això atorgaran la distinció de medalla d'Or. La Mesa ha afirmat que condemna i reprova tots els abusos de l'Església, però ha remarcat que precisament l'Abadia va ser "una de les poques institucions religioses" que es va avenir a participar en la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església. Fonts de la Mesa garanteixen el ple "suport i empatia" a les víctimes i mostren "la condemna i reprovació" als abusos. També remarquen que durant la legislatura passada es va impulsar una proposició de llei per a la imprescriptibilitat d'aquests delictes i subratllen que van evitar que la iniciativa decaigués amb el final de la legislatura i es va garantir que se seguís tramitant. Malgrat la negativa de les víctimes, el president del Parlament, Josep Rull, té previst rebre les víctimes per mostrar-los "suport i empatia".

La Medalla d'Honor és la màxima distinció que concedeix el Parlament i ho fa a persones i institucions que són una referència pel país o han excel·lit en la seva tasca. S'entrega des de l'any 2000 i s'ha condecorat persones com el músic Jordi Savall, la cuinera Carme Ruscalleda o l'entrenador de futbol Pep Guardiola. També les entitats Càritas Catalunya, l'associació de mestres Rosa Sensat o Òmnium Cultural, entre d'altres.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!