Catalunya està en prealerta per sequera. Les reserves d’aigua estan ara mateix a la meitat de la seva capacitat i els cultius i el subministrament ja estan en perill en alguns territoris del nostre país. Fa massa setmanes que no plou i les previsions no són optimistes, especialment, de cara a l’estiu. És per això que ja s’ha activat el nou pla de sequeres i si la situació no millora, tot apunta que s’hauran de començar a imposar les primeres restriccions d’aigua. Com ens podria afectar a curt termini?

El primer impacte i el més directe  que ja s’està notant a casa nostra és en l’agricultura. Els pagesos temen per les collites d’enguany, que seran les pitjors en molt de temps i ja pronostiquen que tindran pèrdues. Un dels sectors més afectats és el dels cereals, ja que els cultius de blat, panís i ordi no estan podent créixer com tocaria. Els agricultors calculen que les pèrdues per cada hectàrea seran d'entre 300 i 500 euros.  D’altra banda, la sequera augmentarà el risc d’incendi. El que es va produir aquesta mateixa setmana a l’Empordà podria ser el preludi de què vindrà. El paisatge està molt i molt sec i no hi ha ambient humit als boscos.

Camp de cereals ACN

Afectacions en el consum

De retruc, la sequera també ens acabarà repercutint en el consum. En aquests moments ja s’han pres algunes mesures segons el territori: Campelles ha restringit el consum d’aigua, Guixers s’ha quedat sense aigua potable, Sarral ja ha creat una comissió d’estudi, s'ha limitat el reg a una vintena de municipis de l’Alt Empordà…  I si la situació empitjora, les mesures serien més severes, especialment de cara a l’estiu. Des de l’Agència Catalana de l’Aigua asseguren que és possible que pròximament es vagin aplicant restriccions progressives com reduir el consum o posar en funcionament les dessaladores preventivament. Només s’aplicarien restriccions més agressives si les reserves baixen del 40% (respecte al 55% de mitjana actual), un escenari que és probable. En aquest cas, es podria limitar en un 25 % el reg agrícola, l’aigua per a piscines o incrementar el règim d’extracció d’aigua dels aqüífers i el rendiment de les dessalinitzadores. 

Un altre dels sectors que es podria veure molt perjudicar seria el turístic. Els qui organitzen activitats de lleure a l’estiu amb recursos hídrics temen a les restriccions, ja que els podria suposar pèrdues gegantines.  

Fins quan durarà la sequera?

Segons indiquen els models, la tendència a curt termini, en els sis mesos vinents, és que continuï la situació actual. Es preveuen temperatures altes i pluges per sota del normal. De fet, els experts asseguren que imaginant que aquesta primavera plogués molt, res que pal·liriaria l'escassetat de precipitació de l'últim mes ni revertiria la situació. Per tant, caldrà estar atents de cara aquest estiu, quan la situació es podria agreujar.