Has rebut un SMS sospitós del teu banc? O missatges al correu o a les xarxes que deien que havies guanyat alguna cosa? Les estafes a través d’Internet són cada cop més habituals i arriben per diversos canals. Es tracta de l’anomenat phishing, missatges individualitzats sota l'aparença d'una empresa de renom amb l'objectiu que les víctimes del frau comparteixin informació personal, com contrasenyes i dades de targetes de crèdit. També hi ha casos de vishing, estafes a través de trucades de veu —les més perilloses per la gent gran— i de suplantacions d’identitat.

 

El teletreball i l’augment de la digitalització per la pandèmia han fet que el phishing atrapi més usuaris, perquè funciona seguint els instints bàsics de les persones. Els missatges que produeixen cada cop són més creïbles i això, sumat que cada cop badem i confiem més en les noves tecnologies, fa que s’hagi convertit en una amenaça enorme per als ciutadans. Com podem evitar no caure-hi?

Vigila amb els enllaços

Aquests missatges sempre van acompanyats d’enllaços a través dels quals et volen usurpar les dades. Per tal, cal fixar-s’hi bé. En primer lloc, és recomanable investigar la destinació final de cada enllaç. Encara que pugui semblar el d’una empresa fiable, no vol dir que la seva destinació final sigui autèntica, ja que molts cops la camuflen o escurcen. Per saber si realment un enllaç és real, col·loca el ratolí sobre ell i observa la destinació de l’enllaç a la cantonada inferior esquerra del teu navegador. Aquesta serà la veritable destinació, independentment del que digui el text. 

Una altra manera d’assegurar-se  de la seguretat del lloc web és analitzant bé la URL. Algunes pàgines comencen amb “http:” i altres amb “https:”. Aquesta "s" en aquest últim cas significa assegurança i mostra una petita icona de cadenat al costat. Aquests llocs web són els més segurs per navegar.

hacker g52b9da05b 1280

Qüestiona

D’altra banda, qüestiona el missatge. Pensa que el teu banc mai no et demanarà que li enviïs les teves claus o dades personals per correu. Mai responguis a aquest tipus de preguntes i si tens un mínim dubte, truca directament a la companyia per aclarir-ho. Quan es tracta de les teves dades, és millor prevenir que lamentar.

En aquest sentit, també pots comprovar la veracitat del missatge comprovant l'ortografia i disseny gràfic. Normalment, estan traduïts amb traductor automàtic i, per tant, solen estar mal escrits. El mateix passa amb els dissenys, que són imitacions. 

Les contrasenyes i un extra de seguretat

Un altre aspecte a tenir en compte (encara que sigui obvi) és la seguretat de les contrasenyes. Aquestes poden ser endevinades fàcilment pels ciberdelinqüents si, per exemple, una xarxa social pateix una fuita de dades. És per això que, encara que faci mandra, cal canviar-les amb freqüència.

A més, cal protegir els dispositius amb un bon antivirus que bloquegi aquest tipus d'atacs. També pots configurar l'autenticació en dos passos. Molts serveis d'Internet ofereixen aquesta possibilitat com una capa addicional de seguretat. Aprofita aquesta opció sempre que sigui possible perquè ningú més no pugui iniciar cap sessió fent-se passar per tu.