Catalunya pateix una manca d'oficines bancàries insostenible. Ja fa mesos que milers de persones, especialment la gent gran, reclama als bancs més caixers automàtics perquè no poden treure els seus propis diners. Si bé és cert que la pandèmia ha accelerat el procés de digitalització, ja feina anys que els bancs tancaven sucursals arreu del nostre país. En concret, en els darrers deu anys s’han tancat la meitat de caixers a Catalunya  –s'ha passat de 8.155 a les 2.582 actuals- i més de 200.000 persones s'han de desplaçar almenys cinc quilòmetres per trobar-ne un. És per això que les administracions i entitats d’arreu del territori han proposat diverses solucions per posar-hi fi.

 

Fa anys que els municipis més petits lluiten contra aquest llastre: alguns han optat per instal·lar caixers a edificis públics (amb un cost de més de mil euros mensuals); d’altres, han posat caixers de Cardtronic al carrer, que té un cost de més de 600 euros al més i que cobren 2,5 euros cada cop que algú treu diners si no hi ha un conveni amb el banc; alguns ajuntaments o Consells Comarcals han apostat directament per posar taxis o autocars perquè la gent es desplaci al poble més proper; i altres consistoris han ofert cursos per a la gent gran perquè aprenguin a fer servir la banca digital. 

Totes aquestes “solucions”, però, no tallen l’arrel del problema, sinó que són petits pegats per millorar en la mesura que sigui possible la vida dels ciutadans. A més, van a càrrec dels consistoris, que han d’assumir un cost extra que no els pertocaria.

EFE

La proposta del Vendrell: tocar la butxaca als bancs

En aquesta línia, des de l’Ajuntament del Vendrell s’ha anunciat una proposta que sembla que agafa força i que es pot estendre com una taca d’oli a altres municipis. Es tracta d’apujar els impostos dels bancs per forçar-los a canviar. La idea és que paguin una taxa municipal d'ús de la via pública per les cues que generen al carrer, amb un import que podria arribar als 10.000 euros. En cas contrari, si el banc amplia horaris i millora l'atenció, preveuen una bonificació del 90%. Ara, però, s’ha creat una comissió que estudiarà com aplicar la mesura perquè tingui validesa jurídica. Per tant, encara caldrà esperar.

El govern espanyol promet mesures

Per la seva banda, després de rebre més de mig milió de signatures de la gent gran per reclamar mesures urgents, el govern espanyol ha anunciat que a finals de mes tindrà enllestit un pla per la inclusió financera. Segons ha explicat la ministra Nadia Calviño, primer es prendran mesures a curt termini i després seguiran treballant per aplicar mesures més estructurals.

Calviño ha afegit que el Ministeri espera "bones propostes" per part dels bancs, perquè volen “mesures efectives, no maquillatge ni aparences”. De moment, però, no ha avançat quines serien, tot i que ha deixat clar que primer es prioritzaran les zones rurals i la gent gran.