El preu de la benzina ha arribat a màxims històrics. En la darrera setmana el litre de ja ha sobrepassat els dos euros i les previsions no són gens bones, ja que probablement l'evolució serà negativa i el preu seguirà augmentant dia rere dia. Cada dia és més car omplir el dipòsit del cotxe i això ha provocat que molts consumidors optin ara per anar gasolineres low cost. Per què poden oferir un preu més barat que les convencionals? Quines diferències hi ha i com ens pot afectar el vehicle?
La diferència de preu entre els dos establiments sol ser d’entre 15 i 20 cèntims el litre. Realment, el combustible és el mateix perquè hi ha una regulació que ho exigeix i el que canvia són els additius que s’afegeixen. A les benzineres tradicionals s’hi posen químics per millorar l’eficiència de combustió i el rendiment del motor a llarg termini, perquè posen productes que augmenten la lubricitat. Això, alhora, ajuda a reduir el consum del vehicle i, per tant, també es generen menys emissions. En definitiva, el combustible de baix cost és el mateix però sense tants extres. Això, tot i que no pot afectar el teu cotxe a curt termini, sí que ho podria fer a la llarga.
A banda d’això, el preu més baix de les benzineres low cost també s’explica perquè redueixen altres despeses. En primer lloc, la majoria d’elles no tenen grans infraestructures i solen estar en racons més amagats o poc cèntrics que fa que paguin lloguers més baixos. A més, tampoc ofereixen altres serveis als clients, com botigues o màquines per rentar el cotxe, i solen tenir pocs treballadors, o inclús cap
Per què el preu del petroli està escalant tant?
El preu dels carburants ja fa temps que puja. En primer lloc, ho està fent per l’augment de la demanda d'arreu del món per la reactivació econòmica després de la pandèmia de la covid. El planeta s’ha tornat a posar en marxa i els països exportadors de petroli no volen augmentar més del previst la producció. Per tant, en aquests moments hi ha un dèficit en l'oferta. A més, ara a això se li suma també la guerra a Ucraïna. Europa té una gran dependència energètica de Rússia i això té conseqüències.
La gran pregunta és: fins quan? Els experts auguren que mentre que la recuperació econòmica continuï, els preus seguiran a l'alça. Així doncs, aquesta tendència es mantindrà almenys aquest any. El preu continuarà escalant a mesura que la demanda continua augmentant i s'eliminin paulatinament les restriccions de mobilitat, una situació que xocarà de cara amb l'escassa oferta actual dels grans territoris exportadors. També dependrà de les mesures que prengui Rússia amb Occident pel conflicte ucraïnès.