Segur que molts cops t'ha passat que estàs parlant d'alguna cosa i poc després et surten anuncis sobre allò al mòbil. Tu mateix pots fer la prova: explica-li a algú, amb el mòbil al costat i durant uns minuts, que tens ganes de fer un viatge a algun indret i veuràs com instants després, quan tornis a fer servir l'smartphone, t'apareixerà publicitat d'agències de viatges. Per això, en els darrers anys s'ha creat la llegenda urbana que els mòbils ens escolten constantment, però... és veritat? La resposta és que sí, però si és així és perquè nosaltres ho hem permès.
Els giroscopis, la clau
Un equip d'investigadors de la Universitat de Stanford va estar estudiant aquesta qüestió durant anys i finalment ha demostrat que els giroscopis, uns petits aparells que es troben als nostres telèfons intel·ligents són prou sensibles per captar senyals acústics que es registren al voltant d'un telèfon. A més, poden utilitzar el processament de senyals i l'aprenentatge automàtic per fer servir aquesta informació, identificar el parlant i, fins i tot, analitzar la parla.
Els sistemes operatius d'iOS i Android no requereixen permisos especials per accedir al giroscopi i, per tant, les aplicacions i el contingut web actiu que no poden accedir al micròfon poden escoltar igualment el que es parla a prop del telèfon. Per demostrar-ho van dissenyar una aplicació per a Android, Gyrophone, un captador de vibracions de so en freqüències d'entre 80 i 250 Hz, amb què han estat capaços d'identificar qui parlava i, què estava dient.
I això no només passa amb la nostra veu. Un altre estudi de la Universitat de Boston va trobar més de 9.000 aplicacions d'Android populars que estaven fent en secret captures de pantalla o gravant vídeos de l'activitat dels telèfons per enviar-ho a tercers.
Què acceptem?
Però és que molts cops els culpables que això passi som nosaltres mateixos, perquè quan ens descarreguem una aplicació ho acceptem tot sense mirar. La majoria de vegades acceptem les condicions de privadesa sense plantejar-nos si per al seu ús cal que acceptem la sol·licitud d'accés a les nostres fotografies, contactes o micròfon i, per tant, els estem donant permís a molta més informació nostra de la que necessiten. Per això és tan important llegir-se els termes i condicions del contracte que subscrius amb totes i cadascuna de les aplicacions que et descarregues i repassar bé quins permisos els estàs donant, de la mateixa manera que has de controlar l'activitat dels teus comptes a les aplicacions.
Què passa amb els assistents virtuals?
En general, només hauríem de necessitar activar el micròfon si fem servir assistents virtuals com Alexa o Siri, però també hem de ser conscients que encara que aquests assistents només s'activen després d'una paraula clau com "Ok Google" o "Alexa"', el cert és que han de romandre en una escolta activa per ser capaços d'activar-se quan escoltin aquestes paraules. Per tant, sí, també ens escolten.
En aquest cas, però, és legal, perquè quan un usuari utilitza un assistent virtual està acceptant els termes i condicions del proveïdor del servei. Com ha donat el seu consentiment, les companyies poden rastrejar les converses amb i fer-les servir per a finalitats de màrqueting i publicitat.
Què fer?
Vist això, agafa el teu telèfon mòbil, ves als ajustaments i revisa quins permisos has donat a cada aplicació, perquè segur que et sorprendràs. Primer revisa tots els permisos que has donat a les aplicacions i configura-ho per tal que les aplicacions puguin accedir, únicament, als recursos imprescindibles per complir la seva funció. Elimina també els registres de les activitats de tant en tant, i desactiva la funció d'enregistrament d'àudio. Apple, Google i altres proveïdors de serveis permeten eliminar l'historial de dictat. D'altra banda, també pots instal·lar una xarxa privada virtual, que emmascara la teva adreça IP i encripta el teu trànsit en línia, millorant així la teva privadesa. La seguretat tecnològica continua sent un món obscur ple d'interrogants i cal que en siguem conscients.