Aquest cap de setmana toca canviar l’hora. La matinada de dissabte a diumenge, del 26 al 27 de març, el rellotge s’haurà d’avançar una hora (a les dues seran les tres) i, per tant, dormirem menys, però el dia s’allargarà al vespre. Tot i això, fa anys que hi ha un gran debat: cal fer-ho al nostre país? Diversos estudis posen en qüestió que modificar l'hora provoqui menys despesa de llum. De fet, a casa nostra existeix un Consell Assessor per a la Reforma Horària que ja fa anys que demana que es mantingui un horari estable. En concret, proposen tenir tot l’any l’horari d’hivern, ja que va d’acord amb les nostres hores de sol i diversos estudis han demostrat que els impactes de llum al matí tenen més efectes beneficiosos.
La Unió Europea també va fer arribar aquest debat al Parlament Europeu, que va acordar deixar de canviar l’hora a partir de l’any 2021. Tanmateix, els estats van demanar més temps per coordinar-se i posar-se d’acord per tal que els països europeus no tinguessin hores diferents. Però des d’aleshores, la qüestió ha quedat en l’aire. La manca d’acord entre països, la pandèmia del coronavirus, el Brexit i la guerra a Ucraïna han diluït la reforma horària i, de moment, no sembla que hagi d’arribar un acord a curt termini. Però el debat no només el tenim aquí, sinó que està sobre la taula de molts països d'arreu del món. A Islàndia, per exemple, es va fer una consulta ciutadana per decidir-ho i als Estats Units el Senat ja està en procés d’iniciar el canvi.
Una franja horària marcada pel nazisme
A més, cal recordar que l’estat espanyol no està a la franja horària que li correspon segons la seva ubicació geogràfica, ja que, sobre el mapa, hauria d’estar al meridià de Greenwich i hauria de tenir una hora menys. Això és fruit de la dictadura franquista. L’any 1940 el règim franquista va decidir canviar l’hora per tal que fos la mateixa que a l’Alemanya nazi d’Adolf Hitler, que ja havia obligat tots els territoris sota el seu règim a mantenir el mateix horari.
Els hàbits catalans
Des de l’organització Reforma Horària asseguren que l’hora també hauria d’anar d’acord amb els hàbits dels ciutadans. Per això, proposen canviar els nostres hàbits diaris per adaptar-los als de la resta d’Europa, és a dir, avançar els àpats, avançar l’hora d’entrada a la feina i avançar l’hora d’anar a dormir.
Segons defensen, d’aquesta manera gaudiríem de més llibertat en la gestió del nostre temps i aconseguiríem millorar en salut i qualitat de vida. Així doncs, l’horari d’hivern seria més convenient.