Europa vol apujar els impostos especials de l’alcohol per tal de reduir-ne el consum. De moment, la Comissió ja ha obert una consulta pública i es tracta d’una qüestió que s’està debatent constantment entre els experts i els estats. Ja fa més de trenta anys que no es toquen les taxes d’aquestes begudes i hi ha grans diferències entre els impostos que aplica cada país. Espanya és un dels estats amb l’alcohol més barat de tota la Unió Europea i, per tant, les mesures es notarien molt més. Com ens afectarà el canvi?

 

A casa nostra els impostos especials en aquest àmbit són molt baixos. Per cada ampolla d’alcohol d’alta graduació aquí paguem 2,69 euros d’impostos, mentre que la mitjana europea se situa als 5,13. Per cada llauna de cervesa paguem 3 cèntims d’impostos, mentre que a Europa en paguen 13. I, per si foc poc, a Espanya el vi directament no té cap mena d’impost especial. A l’altra banda de la llista hi ha Finlàndia o Suècia, que tenen uns impostos molt elevats: per cada ampolla d’alcohol paguen almenys 14 euros en taxes.

És per això que si Europa decideix regular-ho, Espanya seria l’indret on més es notaria la mesura, ja que els preus pujarien molt. Segons el Ministeri d’Hisenda, l’Estat recaptaria prop de 1.000 milions d'euros més a l'any si gravessin les begudes alcohòliques amb un tipus impositiu similar al que s'aplica a la Unió Europea. La recaptació dels impostos especials, sobretot l'alcohol a Espanya, suposa un 0,29% del total dels ingressos tributaris del 2019, uns 618 milions. A la mitjana de la UE, però, aquestes begudes aporten el 0,79%. En concret, el gravamen se situa un 48% per sota de la mitjana de la UE en el cas dels destil·lats i un 79% en el cas de la cervesa. Per tot això, Europa recomana a Espanya revisar i actualitzar aquest tipus d’impostos. 

Més mesures

L’objectiu de la Comissió Europea és reduir un 10% el consum d'alcohol a Europa el 2025. És per això que es preparen mesures que penalitzen tant l'activitat del sector com la butxaca del consumidor de begudes alcohòliques . D'una banda, com hem explicat, plantegen als estats membres que pugin la fiscalitat d'aquests productes per mitjà d'una "revisió de les polítiques de preus de l'alcohol, inclosa la consideració d'un augment dels impostos sobre les begudes alcohòliques". D’altra, també proposen implantar etiquetes sanitàries als envasos similars a les del tabac, amb una advertència sanitària i la indicació obligatòria de la llista d'ingredients i informació nutricional.  A més, també volen  restringir la publicitat, des del món digital fins als patrocinis d’esdeveniments esportius.