Aquest novembre Catalunya quedava consternada per la violació d'una noia a Igualada. Hi ha casos de violència de gènere com aquest que, sigui per la duresa o per l'atenció mediàtica que donen els mitjans, ens ressonen i ens indignen, però, lamentablement, hem de ser conscients que la violència masclista va molt més enllà dels cops i de les agressions sexuals. Es tracta una xacra que afecta milers de dones dia rere dia i casos com aquests només són la punta d'un iceberg gegant.

Abans, la violència de gènere només era concebuda com a maltractament, però gràcies a la lluita i els reclams de les dones, avui la societat i la legislació entén i reconeix que la violència és molt més àmplia que les agressions físiques. Precisament, per explicar el que abasta aquest concepte, Amnistia Internacional va desenvolupar la metàfora de l'iceberg, que il·lustra perfectament aquesta problemàtica social.

L'iceberg de la violència masclista

Imatge: Generalitat de Catalunya

En aquesta il·lustració, per sobre de l'aigua trobem allò visible, que destaca i es fàcil de veure, però que només és una petita part del que realment s'amaga a sota. Allà hi són els feminicidis, els abusos sexuals, les agressions, les amenaces o els crits; la violència explícita cap a les dones que deixa empremta i que tothom reconeix. Però sota l'aigua, l'iceberg segueix i hi amaga conceptes que en moltes ocasions normalitzem, com per exemple els micromasclismes, el llenguatge, humor o publicitat sexista, el control, la humiliació, la invisibilització o el menyspreu.

La violència masclista, doncs, també s'amaga en formes subtils que solen ser els passos previs als actes de la part superior i que donen lloc a violència explícita. Per aquest motiu, és molt important saber detectar la violència de gènere en totes les seves formes i evitar, que arribi a la punta de l'iceberg.

Tipus de violències

En aquest sentit, després d'anys de lluita, ara la llei ja estableix l'existència de sis tipus de violència contra les dones: física, psicològica, sexual, econòmica i patrimonial, simbòlica i política. A més, fixa vuit modalitats de violència: domèstica, institucional, laboral, contra la llibertat reproductiva, obstètrica, mediàtica, a l'espai públic i publicopolítica. Hi ha qui reclama que cal afegir una novena que no està tipificada, que és la violència exercida contra les dones en espais digitals o ciberviolència. 



Què fer si vius algun dels conceptes que apareixen a l'iceberg?

Així doncs, la violència de gènere és molt més que posar una mà a sobre. Per tant, cal denunciar amb fermesa qualsevol de les actituds que surtin reflectides en la il·lustració de l'iceberg, tant si les vivim en primera persona com si ho veiem d'una tercera. Per fer-ho, pots pots trucar al 061 o al servei d'atenció permanent del 900 900 120 contra la violència masclista és gratuït i confidencial i funciona cada dia de l'any, durant les 24 hores del dia. S'hi pot accedir per telèfon i correu electrònic, i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d'informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d'assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d'assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.