Històricament, sempre han estat les dones les qui han assumit el control de la natalitat a l’hora de mantenir relacions sexuals. Tot i els grans efectes secundaris que tenen alguns anticonceptius femenins, avui en dia se segueixen receptant píndoles, pegats, anells o dius. Es tracta de fàrmacs que actuen directament sobre les hormones de les dones i que en moltes ocasions transformen els cossos en autèntiques muntanyes russes: migranyes, augment de pes, canvis d'humor, disminució del desig sexual, sagnats… Si bé és cert que hi ha hagut laboratoris que han mirat de trobar un anticonceptiu masculí, en el cas dels homes sempre s’han descartat pels mateixos efectes secundaris. Un exemple més del masclisme estructural de la indústria farmacèutica.
Ara, un nou estudi de la Universitat de Minnesota ha aconseguit desenvolupar un anticonceptiu no hormonal que, per tant, no tindria efectes secundaris i no seria tan invasiu pels cossos. I, sorpresa, en aquest cas és per homes.
El nou anticonceptiu masculí
La Societat Química Americana (ACS) ha presentat la troballa en públic i ha assegurat que es començarà a provar aquest mateix any. La píndola no actua sobre la testosterona, sinó que els investigadors es van dirigir a una proteïna anomenada receptor alfa d'àcid retinoic, que forma part d'una família de tres receptors nuclears que s'uneixen a l'àcid retinoic.
De moment, ja s’ha provat amb ratolins i els resultats han estat molt prometedors. En un mes van reduir dràsticament el nombre d'espermatozoides i va ser un 99% eficaç per evitar l’embaràs. A més, no va tenir efectes secundaris. Al cap de cinc setmanes de rebre el fàrmac, els ratolins ja van tornar a ser fèrtils. Ara, es preveu que en el pròxim trimestre comencin els assajos clínics amb humans.