Pas endavant en els drets de les dones. El govern espanyol ha anunciat canvis en la reforma de la Llei de l'avortament. Segons ha avançat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, la nova llei eliminarà diversos punts la normativa que havia impulsat el Partit Popular en la darrera legislatura. Ara, es blindarà el dret a l’avortament públic, es prendran mesures contra la violència ginecobstètrica que pateixen les dones, es vetllarà per la salut menstrual i es promourà l’educació sexual des de la igualtat, entre d’altres. Aquests són tots els canvis que contemplarà la reforma:

  • Avortament lliure per a menors de 16 anys. El punt més rellevant de la nova reforma serà que totes les adolescents d'entre 16 i 18 podran accedir a la interrupció voluntària de l'embaràs de manera autònoma, és a dir, sense l’autorització dels pares. Per la ministra, “de la mateixa manera que són responsables per treballar o per tenir relacions sexuals, ho són per decidir sobre els seus cossos”.
  • Avortament garantit a tots els hospitals públics. En aquests moments, la interrupció de l’embaràs no està garantida a tot el territori. A la demarcació de Lleida, per exemple, les dones no poden avortar perquè els professionals dels hospitals es declaren objectors de consciència i alguns ho fan perquè el patronat del centre està compost per formacions religioses, que exerceixen com a lobby de pressió. Així doncs, a partir d’ara, segons la llei, tots els centres hi estaran obligats. Tot i això, asseguren que es respectarà "escrupolosament" el dret constitucional a l'objecció de consciència per part dels metges, però fent-ho " escrupolosament compatible amb el dret de les dones a decidir sobre els seus propis cossos". Per fer-ho, es  preveu l'existència d'un registre de facultatius objector.
  • Avortament sense reflexió i amb informació. A partir d’ara, si la reforma tira endavant, les dones podran escollir lliurement el mètode d'interrupció i l’hospital haurà de proporcionar tota la informació necessària per prendre la decisió. A més, la llei eliminarà els tres dies de reflexió obligatòria que s’han de fer ara abans d’avortar. 
  • Assessorament telefònic. La proposta de reforma també contempla la creació d'una línia telefònica especialitzada en drets sexuals i reproductius. Des d’allà s’explicarà a les dones els procediments i els seus drets. 

Més enllà de l’avortament

Segons ha detallat Montero, la nova llei també emprendrà accions a favor de la salut menstrual. Per exemple, contempla garantir l’accés als productes d’higiene femenina de primera necessitat que ara són excessivament costosos i prendre mesures perquè les dones no siguin sempre les que assumeixen la responsabilitat de l'anticoncepció. A més, la normativa vol avançar en el reconeixement d'un permís maternal prepart; prevenir i erradicar la violència ginecobstètrica als hospitals. També en aquesta línia, el ministeri assegura que treballarà per oferir educació sexual des de la igualtat a tots els nivells educatius.

El PP demana tornar a la llei dels 80

 

Mentrestant, el Partit Popular demana tornar a la Llei de l'Avortament de 1985, que només permetia l'avortament induït en tres supòsits: risc greu per a la salut física o mental de la dona embarassada (supòsit terapèutic), violació (suposat criminològic) i malformacions físiques o psíquiques en el fetus (suposat eugenèsic). Entre d'altres, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat que amb l'actual llei de l'avortament, moltes dones, com el PSOE o Podemos, veuen l'avortament "com una festa o un alliberament" i demana aturar la reforma.