La comunitat educativa torna a estar de vaga. Aquest dimecres, els sindicats surten de nou al carrer per defensar l’escola en català. Es tracta de la resposta de professors i estudiants a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a fer el 25% de classes en castellà. Aquest mes de març acaba el termini perquè la sentència s’apliqui a les escoles i, de moment, la Generalitat ja ha assegurat públicament que no la complirà. Què diu exactament la resolució i que pot passar ara?

El dictamen del TSJC obligava el Departament d’Educació a garantir que a les escoles catalanes com mínim es facin el 25% de les classes en llengua castellana. Això, a la pràctica, significa que, a més de l’assignatura de castellà, hi haurà d’haver almenys una altra assignatura troncal que també es faci en aquesta llengua, com ara matemàtiques, ciències socials o ciències naturals. Des del gener, aquesta sentència ja és ferma i el tribunal va donar al Govern dos mesos perquè l’apliqués. 

La resolució del 21 de gener comunicava la decisió a la Generalitat i obria un període de 10 dies perquè la rebés i la signés. A partir d’aleshores, s’obria un període de dos mesos per executar la sentència voluntàriament, tot i que el Govern ja va assegurar públicament que no pensava fer-ho. Si Educació no ho aplica, qualsevol de les parts i persones afectades podria instar-ne l'execució forçosa. En aquest cas, l’única part personada és el govern espanyol, aleshores governat pel PP de Mariano Rajoy. Tot i això, l'actual govern de l'Estat seria qui hauria de decidir si té la intenció de demanar l’execució. De moment, segons les ministres d'Educació i de Justícia, Pilar Alegría i Pilar Llop, respectivament, "és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va dictar la interlocutòria sobre el 25%, la qual ha d'informar de la sentència la Generalitat i vigilar el seu compliment" i asseguren "que els procediments d'execució d'una sentència tenen les fases i caldrà anar veient com es van resolent”.

Tanmateix, qualsevol associació o persona física podria instar l'execució, però en aquest cas, el tràmit no seria automàtic, sinó que el tribunal haurà de valorar la legitimitat. En cas de tirar endavant, començaria una nova guerra judicial. 

La nova jornada de vaga

Pels sindicats, aquesta sentència és una "peça més de l'estratègia" de l'Estat contra "l'eix vertebrador dels Països Catalans: la llengua pròpia". A més, critiquen la Generalitat per donar com a resposta una "sèrie de paraules buides" i acusen el departament de voler "liquidar" la immersió amb el nou decret d'ordenació dels ensenyaments. Les organitzacions creuen necessari "unir forces per demostrar i deixar constància que no es tracta d'un atac aïllat".

Vaga ensenyament ACN

ACN

La vaga d’avui  se suma al seguit de mobilitzacions que des del sector d'ensenyament han convocat aquest mes. Gran part de les reivindicacions se centren en la situació general de la comunitat educativa, més enllà dels canvis en el calendari que proposen des de la Conselleria.